ZP 211 podpoří telemonitoring těhotných

09.06.2018 17:49

Zdraví vede ke štěstí a šťastný život je to, o co všichni usilujeme. Proto ZP 211 vymýšlí nové projekty posilující zdraví svých klientů. Nyní přichází s podporou telemonitoringu, tedy moderní metody sledování zdravotního stavu pacienta na dálku. Týkat se bude sledování žen s těhotenskou cukrovkou.

ZP 211 podpoří telemonitoring těhotných
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

„Rádi uvádíme v život další novinku, která povede k vyšší kvalitě zdraví, tentokrát budoucích maminek a především jejich potomků,“ řekl k tomu generální ředitel ZP 211 David Kostka.

On-line kontrola

Služba umožňuje on-line kontrolu léčebného režimu a dálkovou komunikaci mezi lékařem-diabetologem a nastávající maminkou. Z toho je patrné, že odpadají časté návštěvy lékaře, které jsou u klasické léčby těhotenské cukrovky nutné. Navíc, pacientka je pod stálou kontrolou lékaře – specialisty, který v případě nutnosti rychle zasáhne.

Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes mellitus, je zvýšená hladina krevního cukru poprvé zjištěná v těhotenství. Ve většině případů po porodu odezní. Neléčená ovšem přináší značná zdravotní rizika pro matku i dítě. Typické je, že dítě se rodí s vysokou porodní váhou nad čtyři kilogramy a matka tedy při porodu podstupuje všechna rizika, která velká porodní váha novorozence při porodu přináší. Orgány dítěte se nemusejí vyvíjet správně, může trpět problémy s dýcháním a v dospělém v životě být náchylnější k obezitě a cukrovce II. typu.

Počet případů vzrostl trojnásobně

V posledních letech se těhotenská cukrovka vyskytuje čím dál častěji. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) jí dnes trpí ve srovnání s rokem 2000 více než trojnásobek matek.

Přitom léčba těhotenské cukrovky je poměrně snadná. Většinou je možno kompenzovat ji úpravou životosprávy, tedy zdravým jídelníčkem a dostatkem pohybu. V těžších případech je někdy nutné nasadit inzulin.

Při dodržování léčebného režimu a udržování hladiny krevního cukru ve stanoveném rozmezí po porodu nemoc obvykle končí bez dalších zdravotních komplikací pro maminku i dítě.

Zdravotní stav vyhodnocuje lékař

Na klasickém způsobu léčby těhotenské cukrovky je obtěžující a i náročné to, že žena se musí při měření hladiny cukru v krvi naučit správně interpretovat výsledky testů. Musí sama vědět co a kdy dělat. Navíc musí pravidelně a poměrně často navštěvovat diabetologa.

Telemonitoring je přínosný především tím, že vyhodnocování výsledků za ni dělá lékař, který včas zasáhne, když jsou výsledky glykémie špatné. Přidanou hodnotou je i fakt, že odpadne nutnost častého cestování za diabetologem.

Těhotným klientkám ZP 211 s gestační cukrovkou, kterým tuto metodu sledování doporučí jejich lékař, a ony si ji zaplatí ze svého, ZP 211 přispěje z fondu prevence částkou 2500 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …