ZP MV ČR: Meningokok útočí hlavně na kojence. Prevencí je očkování

27.07.2018 8:20

Meningokok se objevuje sice vzácně, ale o to zákeřněji. Závažnost onemocnění násobí i fakt, že nejvíce ohrožuje miminka do jednoho roku.

ZP MV ČR: Meningokok útočí hlavně na kojence. Prevencí je očkování
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Riziko však představuje i pro dospělé. Podle Státního zdravotního ústavu v Česku loni onemocnělo 68 pacientů, deset z nich na následky nemoci zemřelo.

Nejúčinnější ochranou proti meningokokové infekci je očkování, jež celkovou nemocnost i úmrtnost snižuje. V ČR se v rámci očkovacího kalendáře hradí očkování proti meningokokovým infekcím chronicky nemocným rizikovým skupinám pacientů jakéhokoliv věku. Nicméně chcete-li vy nebo vaše děti očkování podstoupit, můžete se obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu. „ZP 211 proplácí očkování proti meningokoku A, B nebo C. Za loňský rok jej spolu s očkováním proti pneumokoku využilo 2087 našich klientů. Celkově jsme na obě očkování vyplatili jeden a čtvrt milionu korun,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP 211.

Napadá jen lidi

Meningokok je lidská bakterie, šíří se tedy výhradně mezi lidmi, a to vzdušnou cestou, obvykle při úzkém kontaktu – kašlem, kýcháním nebo líbáním. V roce 2017 u nás bylo diagnostikováno 68 invazivních meningokokových onemocnění, což je ve srovnání s předchozím rokem o 25 případů více. Největší počet nemocných je mezi dětmi ve věku do 11 měsíců, u nichž nemocnost vzrostla oproti roku 2016 dvojnásobně. Počty pacientů se zvýšily také v dalších věkových skupinách - u dětí ve věku od jednoho do čtyř let a dospívajících mezi 15. až 19. rokem.

Nepodceňujte první příznaky

S meningokokovým onemocněním souvisí řada příznaků. Objevují se bolesti hlavy, horečka, zvracení, bolesti nebo tuhnutí šíje, bolesti kloubů či bolesti břicha. Tyto symptomy jsou podobné, jako u jiných onemocnění, např. u chřipky, proto je třeba velké obezřetnosti. Pacienti bývají ospalí, může u nich docházet k poruchám vědomí, jsou světloplaší, na kůži se mohou objevit červenofialové skvrny. Onemocnění často nastupuje náhle a probíhá krátce – během pouhých několika hodin tak můžete z plného zdraví upadnout do velmi závažného stavu. Rychlá a přesná diagnostika a správná léčba jsou v tomto případě zásadní, rozhodují o životě pacienta i následcích onemocnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…