ZP MV: Za rok přibylo přes 2000 nových onemocnění astmatem

05.05.2017 16:05

O více než 2100 se zvýšil za jediný rok počet klientů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR), trpících astmatem. „Zatímco v roce 2015 jsme evidovali celkem 62 706 nemocných s astmatem, o rok později to bylo už 64 807 nemocných,“ uvedla tisková mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

ZP MV: Za rok přibylo přes 2000 nových onemocnění astmatem
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Náklady na léčbu astmatu se pohybují každoročně na úrovni 421 milionů korun. „Z této částky téměř 252 milionů stojí léčiva a dalších více než 94 miliony zaplatí pojišťovna za ambulantní vyšetření. Hospitalizace v nemocnici vyjde ročně na 11,5 milionu korun,“ dodala Kadečková.

Toto onemocnění dýchacích cest postihuje podle statistiky ZP MV ČR nejvíce děti od pěti do 14 let, a pak dospělé od 35 do 44 let. Ve srovnání muži-ženy jsou častějšími pacientkami ženy. V loňském roce se jich u ZP MV ČR s astmatem léčilo 36 650, což je o 11 200 více než mužů.

Nejvíce trpí astmatem lidé ve velkých městech. ZP MV ČR eviduje nejvíce nemocných v Praze - 7 300, následuje Brno s 3 520 léčenými astmatiky a Hradec Králové s 2 042 nemocnými. Ostrava je v pomyslném žebříčku na sedmém místě s 1 879 nemocnými a Ústí nad Labem na 13. místě, zde ZP MV ČR eviduje celkem 1 464 nemocných.

Pro děti trpící chronickým onemocněním dýchacích cest, pořádá ZP MV ČR Léčebně-ozdravné pobyty ve vysokohorském prostředí Vysokých Tater na Slovensku. Pobyty jsou koncipovány pro 260 dětí ve věku od 4 do 14 let, přičemž pobyty pro malé děti od 4 do 6 let jsou plánovány s doprovodem jednoho z rodičů. „Jde o léty ověřenou a klienty velmi žádanou tradici, která dětem pomáhá výrazně zmírnit projevy jejich nemoci,“ zdůraznila Kadečková. V sobotu 6. května si připomínáme Světový den astmatu.

ZP MV ČR působí na českém trhu nepřetržitě 25 let a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Je držitelkou ocenění Zdravotní pojišťovna roku 2015 a 2016 a mezinárodního titulu Czech Superbrands 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…