Za pět měsíců čeští vojáci v provincii Parwan absolvovali přes 300 patrol v okolí letiště a zájmovém prostoru

17.03.2016 10:48

Prezident Miloš Zeman přijede na třídenní návštěvu Karlovarského kraje. S manželkou Ivanou Zemanovou se v regionu zdrží ve dnech 7. až 9. března

Za pět měsíců čeští vojáci v provincii Parwan absolvovali přes 300 patrol v okolí letiště a zájmovém prostoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasahující voják, ilustrační foto

Ve spolupráci se skupinou CIMIC uskutečnili řadu projektů na podporu a zlepšení života místního obyvatelstva.

Každý den jednotlivé čety vyjíždějí na patroly, které lze rozdělit do tří skupin a to dle přiděleného úkolu. Během tzv. “KLE“ patrol (Key Leader Engagement) doprovázejí vojenské představitele americké armády na jednání místní samosprávy do nedalekého města Charikar. Na „SLE“ patrolách (Street Level Engagement) se setkávají a komunikují s místním obyvatelstvem a představiteli vesnic. Během nočních IDF-D (Indirect Fire-Defeat) patrol se vojáci svou přítomností v daném prostoru snaží narušit činnost kriminálních a nepřátelských skupin.

V listopadu a prosinci loňského roku převzaly tři čety vojáků částečnou odpovědnost i za střežení samotné základny Bagrám. Náročnost tohoto úkolu spočívala v nepřetržitých službách po dobu necelého měsíce, kdy po 12hodinové službě čekaly na vojáky další úkoly - přeprava osob na jednotlivé věže, rozvoz stravy a údržba materiálu.

Zbylé dvě čety se denně střídaly na kombinovaných SLE a IDF-D patrolách tak, aby nedošlo k přerušení kontaktu s místním obyvatelstvem. Během dne navštěvovaly vesnice a po setmění kontrolovaly místa, která slouží jako odpaliště raket směřující na základnu Bagrám. Na plnění operačního úkolu se rovněž významnou měrou podílí i štáb strážní roty. Jeho úkol spočívá zejména v zajištění systému velení a řízení jednotky včetně logistické podpory. Významnou úlohu v rámci štábu plní také tým HUMINT. Do předání operačního úkolu 6. strážní rotě zbývá ještě více než jeden měsíc.

Patrola "SLE" v okolí letecké základny Bagrám

Patrola "SLE" v okolí letecké základny Bagrám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…