Za předváděcí akce uložila ČOI pokuty více než za 11 miliónů

13.12.2016 14:20

Zákon o ochraně spotřebitele prošel v průběhu posledních dvou let změnami především ve prospěch seniorů, kteří jsou častými návštěvníky předváděcích akcí. Novely se konkrétně týkaly zpřísnění takové legislativy, která uložila organizátorům oznamovací povinnost a zákaz přijímání peněz na místě.

Za předváděcí akce uložila ČOI pokuty více než za 11 miliónů
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Přestože Česká obchodní inspekce shledává pozitivní dopady zpřísňování dané legislativy, výsledky kontrol ve 3. čtvrtletí 2016 ukázaly, že na trhu stále působí společnosti, které na klamání seniorů a porušování zákonů postavily svoji podnikatelskou strategii. Proto i v tomto čtvrtletí bylo zjištěno porušení právních předpisů více než z 65 procent. Právní moci nabylo 51 pokut za více než 11 milionů korun. (pozn. jedná se o sankce za kontroly provedené v období 2014 – 2016). Největší pokutu v částce 2,5 milionů obdržela společnost IQ TELESHOPPING s.r.o., která porušila zákon
o ochraně spotřebitele, kdy mimo jiné použila nekalé obchodní praktiky, řádně neinformovala spotřebitele o podmínkách reklamace a neoznámila nebo nepodala oznámení o konání akcí ve stanoveném termínu,  nebo oznámení neobsahovalo zákonné náležitosti, jako jsou například místa a časy konání akcí.

Česká obchodní inspekce uskutečnila ve 3. čtvrtletí 2016 celkem 46 kontrol, při kterých byly ověřovány podmínky prodeje výrobků a služeb v rámci předváděcích prodejních akcí.  Předmětem bylo odhalování používání zakázaných nekalých obchodních praktik, včetně agresívních. Zvýšená pozornost byla věnována plnění zákonem stanovených oznamovacích povinností.

Z uvedeného tabulkového přehledu i následujícího grafu je zřejmé, že z celkového počtu 46 provedených kontrol bylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů při 30 kontrolách, tj. v 65,2 % kontrol.

Kontroly předváděcích akcí  - od 1. 7. 2016 do 30. 9. 2016

 

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištění v procentech

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

19

11

57,9 %

 

Jihočeský a Vysočina

9

6

66,7 %

 

Plzeňský a Karlovarský

3

2

66,7 %

 

Ústecký a Liberecký

4

3

75,0 %

 

Královéhradecký a Pardubický

2

2

100,0 %

 

Jihomoravský a Zlínský

3

3

100,0 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

6

3

50,0 %

 

Celkem

46

30

65,2 %

 

Zjištěná porušení

Nejčastěji bylo při kontrolách zjištěno porušení ustanovení č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • ve 31 případech se jednalo o porušení § 20 – porušení povinnosti oznámit předváděcí akci ČOI
     
  • v 15 případech byl porušen § 20 a), kdy obchodníci předváděcí akci oznámili, ale jasně a srozumitelně neuvedli povinné náležitosti, jako např. adresu místa konání, datum konání, identifikaci prezentovaného výrobku nebo služby
     
  • v 6 případech byl porušen § 20 b), konkrétně se jednalo o nedodržování právní úpravy platné od 28. 12. 2015, která zakazuje prodávajícím požadovat a přijímat peníze od spotřebitelů přímo v místě konání akce nebo před uplynutím lhůty sedmi dnů od uzavření smlouvy
     
  • v 7 případech byl porušen § 4, kdy byla obchodníky použita některá z forem nekalých obchodních praktik 
     
  • V 7 případech bylo kvalifikováno porušení zákona 255/2012 Sb., o kontrole, kdy kontrolované osoby neposkytly potřebnou součinnost při kontrole, anebo nevytvořily podmínky pro výkon kontroly.

Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů bylo ve sledovaném období v rámci kontrolní akce pravomocně uloženo celkem 51 pokut v celkové hodnotě 11 392 000 korun.

Největší pokutu v částce 2,5 milionů obdržela společnost IQ TELESHOPPING s.r.o., která porušila zákon o ochraně spotřebitele, kdy mimo jiné použila nekalé obchodní praktiky a například v kupních smlouvách uváděla nepravdivé údaje a dále jasně, srozumitelně neinformovala

  • o nabízených výrobcích a službách. Společnost také řádně neinformovala spotřebitele
     
  • o podmínkách reklamace, neoznámila nebo nepodala oznámení o konání akcí ve stanoveném termínu,  nebo oznámení neobsahovalo zákonné náležitosti, jako jsou například místa a časy konání akcí.

Druhá nejvyšší sankce, která nabyla ve sledovaném období právní moci, byla uložena společnosti Sweet Garden s.r.o. ve výši 1 400 000 za nekalé a klamavé praktiky, kdy obchodníci po spotřebiteli záměrně požadovali např. vrácení zboží na vlastní náklady, uhrazení případného poškození zboží při vrácení až do výše 50 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…