Začal další ročník darování krve s Vězeňskou službou ČR

02.10.2023 18:17 | Tisková zpráva

Vězeňská služba ČR zahájila dnes v Ústřední vojenské nemocnici další, již čtvrtý ročník společného darování krve. Zúčastnilo se ho na šest desítek dobrovolných dárců z vazebních věznic Praha Pankrác a Praha Ruzyně, z věznic Jiřice, Vinařice a Oráčov, z generálního ředitelství sboru a z ministerstva spravedlnosti.

Začal další ročník darování krve s Vězeňskou službou ČR
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Další dárci přišli darovat také do Nemocnice Louny, jelikož tamní odběrové místo spadá pod ÚVN. Krev přišel dnes darovat i generální ředitel vězeňské služby Simon Michalidis.

Celkem je v letošním roce naplánováno 20 odběrových míst po celém Česku. Po dnešním zahájení v Ústřední vojenské nemocnici a v Nemocnici Louny bude následovat dalších 18 nemocnic, a to v Hradci Králové, Liberci, Sokolově, Českých Budějovicích, Karviné, Ostravě, Příbrami, Břeclavi, Plzni, Trutnově, Čáslavi, České Lípě, Chomutově, Pardubicích, Ústí nad Labem, Olomouci, Karlových Varech a 1. listopadu v Brně. První ročník tradiční podzimní se uskutečnil v roce 2020.  Hlavním záměrem projektu je plošně pomoci s aktuálním nedostatkem krevních zásob v České republice. Dárců krve dlouhodobě ubývá a potřeba léčby transfuzními přípravky neklesá. Z tohoto důvodu se Vězeňská služba ČR rozhodla v rámci společenské odpovědnosti pomoci. V České republice aktuálně chybí až 200 tisíc dárců krve.

Projekt společného darování krve napříč republikou se uskuteční během jednoho měsíce. Jedná se o celodenní služební akci, do které jsou zapojeny všechny organizační jednotky Vězeňské služby ČR a Ministerstvo spravedlnosti ČR. Darovat krev mohou prvodárci i registrovaní dárci. V předchozích letech se darování krve s vězeňskou službou setkalo s velmi kladným ohlasem. Zapojilo se do něj 400 dárců a během deseti týdnů darovali odhadem 160 litrů krve. Veškeré nemocnice, ve kterých se odběry uskutečnily, tuto spolupráci uvítaly. Přišlo mnoho prvodárců a nemocnice tak mohou lépe aktivně rozšiřovat svoji dárcovskou základnu, z prvodárců se zpravidla stanou pravidelní dárci.

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SZPI: Kontroly v roce 2023? 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

7:08 SZPI: Kontroly v roce 2023? 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do pr…