Záchranáři ZZS MSK se účastnili Dne policie a složek IZS v Ostravě

15.06.2014 11:58

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje se v sobotu 14.6.2014 zúčastnila akce Den policie, bezpečnostních složek a složek IZS. Tato akce probíhala od dopoledních hodin až do večera na Slezskoostravském hradě.

Záchranáři ZZS MSK se účastnili Dne policie a složek IZS v Ostravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Hlavní náplní, jak již z názvu události vyplývá, byly samozřejmě především ukázky činností a prezentace silových složek. Záchranáři, jako jedna ze základních složek Integrovaného záchranného systému, se však do programu rovněž zapojili.

Posádka vozidla ZZS se účastnila v rámci dynamických ukázek spolu s hasiči a policisty simulovaného zásahu u dopravní nehody s vyprošťováním a ošetřením zraněných pacientů. Těžištěm prezentace záchranářů však byla činnost informační a edukační. Jednak veřejnosti představili svou práci a vybavení, ve stanu a na travnaté ploše před ním pak probíhaly ukázky první pomoci. Návštěvníci si mohli vyzkoušet resuscitaci pacienta na modelech, a to za odborného dohledu záchranářů. Za velmi živého zájmu probíhaly také komentované ukázkové resuscitace, či záchrana a ošetření zraněné osoby.

Během celého dne se záchranáři na místě konání akce trpělivě věnovali množství zájemců věnovali. Novinkou bylo praktické předvedení přístroje, jež zajišťuje provádění nepřímé srdeční masáže. Profesionální záchranáři je již několik měsíců používají při své práci. 

Děti i dospělé zaujaly plyšové postavičky Kryštůfka záchranáře, kteří jsou díky společnosti Kapitol, a.s., již třetím rokem součástí výbavy sanitních vozidel ZZS.

Hračka je určena pouze dětským pacientům na palubách sanitek, malí návštěvníci však mohli postavičku nakreslit a od zástupců firmy pak za odměnu obdrželi drobné dárky. Kryštůfek se stává nejen plyšovým průvodcem zraněných či nemocných dětí, ale také patronem vzdělávání právě v oblasti první pomoci.

Poskytnutí laické první pomoci v situaci náhle vzniklého a život ohrožujícího zdravotního problému je pro přežití pacienta mnohdy klíčové. Pracovníci záchranné služby proto příležitosti Dne policie, bezpečnostních složek a složek IZS využili také k výukovým a preventivním účelům, zaměřeným směrem k laické veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…