Záchranáři ze Zakarpatí se v Pardubickém kraji proškolují v navigačních systémech

23.01.2018 21:38

Spolupráce mezi Pardubickým krajem a Ukrajinou pokračuje. Tentokrát přijeli horští záchranáři ze Zakarpatí do našeho kraje, aby získali další poznatky v oblasti využívání GIS a GPS technologií.

Záchranáři ze Zakarpatí se v Pardubickém kraji proškolují v navigačních systémech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„V rámci čtyřdenní návštěvy projdou specialisté ze Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti například školeními k programu MapSource, k přístrojům GPS GARMIN nebo se seznámí s využitím dronu v krizovém řízení. Cílem projektu je proškolit určené osoby v obsluze softwaru pro práci s geografickými daty a používání přístrojů satelitní navigace GPS,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Projekt, v rámci kterého odborníci z Pardubického kraje v těchto dnech proškolují kolegy ze Zakarpatí, probíhá už od listopadu 2017 do září letošního roku. Zároveň navazuje na úspěšně završený projekt „Tvorba účelových tematických map a zavedení GIS a GPS podpory Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti pro zvýšení její akceschopnosti“, který byl realizovaný v období od října 2016 do července 2017.

Součástí školení bude také aktivní účast ukrajinských horských záchranářů na cvičení složek integrovaného záchranného systému „ZÁCHRANA 2018“ se zaměřením na pátrání po pohřešovaných osobách ve složitém horském terénu Králického Sněžníku s využitím přístrojů satelitní navigace (GPS) a zobrazování v geografickém informačním systému (GIS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…