Zahraniční obchod skončil v srpnu v deficitu, loni přitom vykázal přebytek přes 1 miliardu

06.10.2015 17:40

Podle předběžných údajů skončila v srpnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách deficitem 0,1 mld. Kč ve srovnání s přebytkem 1,1 mld. Kč v srpnu 2014.

Zahraniční obchod skončil v srpnu v deficitu, loni přitom vykázal přebytek přes 1 miliardu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkovou bilanci v národním pojetí nepříznivě ovlivnil především meziroční pokles přebytku bilance strojů a dopravních prostředků o 2,2 mld. Kč, polotovarů a materiálů o 0,8 mld. Kč, průmyslového spotřebního zboží o 0,4 mld. Kč a surovin o 0,3 mld. Kč. Deficit obchodu s chemickými výrobky se prohloubil o 2,3 mld. Kč. Příznivý vliv na celkovou bilanci mělo hlavně zmenšení schodku bilance minerálních paliv o 4,0 mld. Kč a zvýšení přebytku bilance s nápoji a tabákem o 0,3 mld. Kč.

Saldo zahraničního obchodu se státy EU28 skončilo přebytkem 38,2 mld. Kč a bylo tak meziročně o 2,3 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 3,5 mld. Kč na 37,3 mld. Kč.

Vývoz v národním pojetí se v srpnu meziročně zvýšil o 3,9 % (na 230,4 mld. Kč) a dovoz o 4,5 % (na 230,6 mld. Kč).

lednu až srpnu dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 107,5 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 2,6 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 6,5 % a dovoz o 7,0 %.

Detailní informace o zahraničním obchodu v národním pojetí naleznete na webových stránkách:https://www.czso.cz/csu/czso/vzonu_cr. Předběžné údaje jsou založeny na přeshraničním obchodu rezidentů a odhadu tuzemských obchodů mezi rezidenty a nerezidenty. Tyto odhady budou příští měsíc zpřesněny.

Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty. Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu naopak vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí se meziročně v srpnu zvýšil vývoz o 3,0 % a dovoz o 4,1 %.

Meziměsíčně po sezónním očištění klesl vývoz o 4,2 % a dovoz o 5,2 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu o 1,9 % a dovozu o 0,9 %.

Vývoz a dovoz přepočtený na eura v srpnu meziročně vzrostl o 6,0 % a 7,1 %, při vyjádření v dolarech byl vývoz a dovoz meziročně nižší o 11,4 % a 10,4 %.

Celkový vývoz zboží v přeshraničním pojetí (zboží opouštějící území ČR) dosáhl hodnoty 262,5 mld. Kč a dovoz (zboží vstupující na území ČR) hodnoty 245,0 mld. Kč.

Meziročně se celkový vývoz a dovoz strojů a dopravních prostředků zvýšil o 0,9 % (1,2 mld. Kč) a o 4,7 % (4,5 mld. Kč). Vzrostl zejména vývoz a dovoz elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 2,7 mld. Kč a o 1,3 mld. Kč), silničních vozidel (o 1,9 mld. Kč a o 3,0 mld. Kč) a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o 1,4 mld. Kč a o 1,1 mld. Kč). Klesl vývoz a dovoz výpočetní techniky (o 4,7 mld. Kč a o 1,7 mld. Kč). Dovoz minerálních paliv meziročně klesl o 7,1 % (1,6 mld. Kč). Dovoz ropy klesl hodnotově o 30,8 %, zatímco naturálně se zvýšil o 5,9 %. Dovoz zemního plynu byl vyšší o 51,7 % v hodnotovém vyjádření a o 57,9 % v naturálním vyjádření.

V lednu až srpnu byl vývoz a dovoz v přeshraničním pojetí vyšší o 6,7 % a o 7,8 %.

Detailní informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí naleznete na webových stránkách:https://www.czso.cz/csu/czso/vzoph_cr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …