Zájem o chemii se v Česku každoročně zvyšuje i díky badatelsky orientované výuce a žákovským kláním. K nim patří ChemQuest i Mezinárodní chemická olympiáda

25.06.2018 15:16

Více než úspěšný Evropský vzdělávací program pro učitele přírodních a technických věd Amgen Teach má za sebou čtvrtý ročník v ČR. Badatelsky orientovaná výuka zajímá stále víc učitelů i studentů, zájem o chemii se mezi středoškoláky a žáky druhého stupně základních škol zvyšuje. Tomu odpovídají i výsledky na celostátních soutěžích či počty zájemců o studium chemie na vysokých školách.

Zájem o chemii se v Česku každoročně zvyšuje i díky badatelsky orientované výuce a žákovským kláním. K nim patří ChemQuest i Mezinárodní chemická olympiáda
Foto: ChemQuest
Popisek: Finále ChemQuest

Ve druhé polovině akademického roku 2017/18 proběhl již tradiční jarní workshop pro učitele chemie na Střední průmyslové škole chemické v Brně. Jednodenní akce se zúčastnilo 14 učitelů z celé republiky, někteří už poněkolikáté. Seznámili se a prakticky si vyzkoušeli prezentace pokusů při badatelsky orientované výuce, například termochemii s octem, netradiční pokusy s kovy, důkazy škrobu v potravinách, „jiné“ pokusy s chlorem či elektrolýzu v chemii.

ChemQuest: Prověření vědomostí, zábava i souboj

Do v pořadí už šestého ročníku soutěže žáků druhého stupně základních škol a středoškoláků se přihlásilo 31 týmů. Úkolem dvou až tříčlenných týmů bylo navrhnout a realizovat atraktivní experiment na téma chemie v lékárně (ZŠ) a chemie a energie (SŠ). „Na úrovni prezentace žáků je vidět vliv jejich učitelů, kteří využívají badatelsky orientovanou výuku chemie. Vedou je k samostatnosti, přemýšlení a snaze objevovat, experimentovat a hledat cesty řešení. A to je smyslem celého projektu Amgen Teach. Jsem rád, že jsme se do této aktivity zapojili, zvyšuje zájem o samotný předmět, ale i kvalitu studentů,“ okomentoval doc. Petr Holzhauser z VŠCHT Praha a vedoucí projektu Amgen Teach v ČR. V napínavém souboji zvítězilo Gymnázium z Plzně za středoškoláky a víceleté Gymnázium ze Stříbra v kategorii základních škol. Cenu veřejnosti si vybojovaly dva týmy z Gymnázia Česká Lípa, které se tradičně v soutěžích umísťuje na předních místech. A pyšní se řadou úspěšně přijatých absolventů na vysoké školy chemicko-technologické či s přírodovědným zaměřením.

Mezinárodní chemická olympiáda: vrcholný svátek chemie

Mezinárodní chemická olympiáda (ICHO) je celosvětově nejvyšší možná soutěž v chemii pro studenty gymnázií. Nyní v létě, 19. – 29. července, proběhne už 50. ročník, který letos hostí Bratislava a Praha. Bývalé Československo patřilo spolu s Polskem a Maďarskem k zakládajícím členům soutěže, jež se pořádá každý rok v jiné části světa. Loňský ročník, v němž čeští studenti získali tři stříbrné a jednu bronzovou medaili, se uskutečnil v thajském Bangkoku. Za organizaci letošního ročníku je v ČR odpovědná Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…