Zájem o dotace (nejen) na třídění bioodpadu trojnásobně převýšil vymezené prostředky

23.03.2015 11:52

Víc než trojnásobný zájem žadatelů o dotace na zlepšení systému nakládání s odpady, využívání obnovitelných zdrojů energie či úpravy vodního režimu v krajině hlásí Státní fond životního prostředí ČR.

Zájem o dotace (nejen) na třídění bioodpadu trojnásobně převýšil vymezené prostředky
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Ten k poslednímu dni 64. výzvy (k 19. březnu) přijal 2421 žádostí za 5,65 miliardy korun. Zbývající prostředky z dobíhajícího Operačního programu Životní prostředí 2007–2013 přitom činily 1,75 miliardy Kč. MŽP i SFŽP ČR mají zájem na tom, aby na dotaci dosáhlo co nejvíce žadatelů, a budou proto hledat možnosti, jak celkovou dotaci navýšit. Žadatelé budou znát výsledky do konce května.

Díky krizovému managementu se v loňském roce podařilo Brabcovu úřadu zachránit 13 miliard korun, které se nevracely do Bruselu, a díky kterým může ministerstvo ještě v letošním roce vyhlašovat poslední výzvy na ekologické projekty.

„Když jsme výzvu otevírali, počítali jsme s velkým zájmem. Už koncem roku jsme totiž avizovali, že vypíšeme dotace pro obce a města, mimo jiné i na podporu třídění bioodpadu, abychom jim co nejvíce pomohli snížit vstupní náklady na zavedení nových povinností. Celkem jsme tedy na zlepšení nakládání s odpady či podporu třídění vyhradili 800 milionů korun. Fond ale na nakládání s odpady eviduje žádosti v hodnotě přes 3 miliardy, z toho je téměř 900 žádostí od obcí a měst s projekty za více než 1,4 mld. Kč. Chtěl bych touto cestou žadatelům vzkázat, že udělám vše pro to, aby se povedlo původně vymezené prostředky pro tuto výzvu maximálně navýšit a na dotaci dosáhlo co nejvíce žadatelů s kvalitními projekty,“ prozrazuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Největší zájem měli žadatelé o dotace na opatření na zkvalitnění nakládání s odpady

„Rozhodující bude aktuální finanční bilance Operačního programu Životní prostředí 2007–2013, která závisí například na vývoji kurzu koruny k euru, ale i na tom, jak řádně budou realizovány projekty z ostatních výzev,“ doplňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Největší zájem měli žadatelé o dotace na opatření na zkvalitnění nakládání s odpady (prioritní osa 4). Na SFŽP přišlo víc než 1500 žádostí v hodnotě téměř 3,2 mld. Kč. Konkrétně zájemci mohli zažádat např. o příspěvek na nákup sběrných nádob na biologicky rozložitelný odpad a kovy, dovybavení sběrných dvorů, třeba velkoobjemový kontejner či drtičku biologicky rozložitelného komunálního odpadu apod. Na opatření vedoucí k energetickým úsporám (prioritní osa 3) bylo vymezeno 0,5 mld. Kč, ale zájemci na Fond poslali 615 projektů v hodnotě 1,79 mld. Kč. Zájem převýšil i 450milionovou alokaci na opatření vedoucí ke zlepšování stavu přírody a krajiny. Na Fond dorazilo 300 žádostí v hodnotě téměř 679 mil. Kč.

Přestože zájem žadatelů výrazně předčil všechna očekávání, Fond slibuje, že celkem 2421 žádostí o finančním objemu 5,65 miliardy Kč vyhodnotí rychle. „Žádosti ještě v květnu projedná Řídicí výbor OPŽP, takže i když je jich velmi mnoho, zvládneme je všechny vyhodnotit za 2 měsíce. To znamená, že do konce května budou žadatelé znát výsledky,“ slibuje Petr Valdman.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…