Zámek Ohrada opět přivítá Národní myslivecké slavnosti

13.06.2018 21:27

V sobotu 23. června od 9 do 17 hodin proběhne na loveckém zámku Ohrada 17. ročník Národních mysliveckých slavností, který společně pořádají Českomoravská myslivecká jednota a Národní zemědělské muzeum.

Zámek Ohrada opět přivítá Národní myslivecké slavnosti
Foto: zamekhluboka.info
Popisek: Lovecký zámek Ohrada

Celodenní akce přináší pestrý program, ať už jde o ukázky práce se zvířaty, koňmi, dravci či psy, mysliveckou gastronomii, troubení či lovecké dovednosti. Vstup je letos mimořádně zdarma.

V malebném prostředí loveckého zámku Ohrada se v sobotu 23. června koná 17. ročník Národních mysliveckých slavností. Akce, která probíhá v zámeckých interiérech, na nádvoří i před zámkem, se každoročně těší velkému zájmu široké veřejnosti a milovníků myslivosti, lesa a přírody. Myslivecký obor zde bude představen v celé své rozmanitosti – návštěvníci se setkají se starými tradicemi i čerstvými novinkami. „Myslivost není pouze sběr trofejí. Je to především úzký vztah k přírodě, péče o zvěř a krajinu. Na mysliveckých slavnostech si každý návštěvník může najít, co ho potěší a zároveň poučí,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Jiří Houdek.

Účastníci se mohou těšit na oblíbené Mistrovství republiky ve vábení jelenů, mysliveckou kynologii, ukázky výcviku sokolnických dravců, lovecké troubení, práci chladnokrevných koní a nově i exhibici psího spřežení a kočárového dvojspřeží. Zájemci mohou vyzkoušet řadu loveckých a lesnických dovedností jako například jízdu v koňském zápřahu, střelbu v laserové brokové střelnici, lukostřelbu nebo videostřelnici. V odpoledních hodinách bude zprostředkována exkurze do Staré obory, kde jsou k vidění mufloni, daňci i divoká prasata. Po celý den bude program doprovázet živá hudba.

Při prohlídce zámeckých expozic by si návštěvníci neměli nechat ujít nově otevřenou výstavu Zubři a interaktivní zážitkovou výstavu Les pramenů – příběhy lesů, která nevšedním způsobem vypráví o významu lesnictví a lesníků či vorařské historii kraje. Za pozornost stojí i Hodovní sál loveckého zámku Ohrada, který má po téměř osmdesáti letech zpět svou původní výzdobu. Jsou jí obrazy štvanic, vzácná plátna vídeňského malíře Johanna Georga de Hamiltona. Velkoformátové obrazy se vrátily zpět alespoň prostřednictvím kopií zasazených v původních rámech.

Akce začíná v 9 hodin, předpokládaný konec bude v 17 hodin. Vstupné na akci je zdarma.

Národní myslivecké slavnosti 2018 pořádá Národní zemědělské muzeum a Českomoravská myslivecká jednota ve spolupráci s časopisem Myslivost. Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Jiří Milek. Generálním partnerem jsou Lesy České republiky, hlavním mediálním partnerem akce je Česká televize. Národní myslivecké slavnosti se konají u příležitosti výročí 100 let založení Československé republiky.

Program:
9:00 Zahájení slavností 95. Výročí ČMMJ a časopisu Myslivost zahájení výstavy J. Bézy představení obrazů J. Hamiltona v Hodovním sále
10:00 Mistrovství ve vábení jiných druhů zvěře
11:30 Slavnostní myslivecký průvod
12:15 Předávání mysliveckých vyznamenání
13:00 Lovecká kynologie a ukázky práce psů
13:30 Vyhlášení soutěže Honitba roku
14:00 Soutěž v poznávání zvěřinových klobás
14:30 Koncert lovecké hudby
15:00 Mistrovství republiky ve vábení jelenů

V průběhu celého dne:
Prezentace trofejí zvěře jihočeských okresů
Soutěž chladnokrevných koní
Ukázky sokolnických dravců
Soutěže a hry pro děti
Lukostřelba a videostřelnice
Dřevosochání
Jízda v kočárech
Zvěřinové speciality
Prodej mysliveckých potřeb
Exkurze do Staré obory
Soutěž v odhadu bodové hodnoty jelení trofeje
Soutěž v poznávání zvěřinových klobás
Laserová broková střelnice

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství Ohrada je nejstarším loveckým muzeem v Evropě. První muzejní sbírky loveckých trofejí a vycpanin zde byly umístěny již v roce 1842. Unikátem je Sallačova sbírka několika set exponátů paroží a souroží. Barokní zámek Ohrada nabízí také působivé interiéry, zejména hodovní sál vyzdobený barokními loveckými motivy a nábytkem z paroží. Každý rok připravuje muzeum několik výstav tematicky souvisejících se zaměřením pobočky. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…