Zámek Svijany získal ocenění Památka roku 2016 Libereckého kraje

04.08.2017 11:47

Zámek Svijany prošel za poslední tři roky rozsáhlou rekonstrukcí. Pivovaru Svijany, který zámek v roce 2013 odkoupil, se z chátrající stavby podařilo vytvořit atraktivní centrum kulturního dění na okraji Českého ráje. Za celkovou rekonstrukci zámku a obnovu objektu získal Zámek Svijany ocenění Památka roku 2016 Libereckého kraje. Finanční odměnu, která je s oceněním spojena, zámek podle Romana Havlíka, ředitele pivovaru, použije na stavbu dětského hřiště.

Zámek Svijany získal ocenění Památka roku 2016 Libereckého kraje
Foto: zameksvijany.cz
Popisek: Svijany

Cena Památka roku Libereckého kraje se uděluje za projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. V letošním roce tuto cenu získaly dvě památky v Libereckém kraji a to Dolení mlýn č. p. 41 v Bradlecké Lhotě a Zámek Svijany. „Obě obnovy jsou příkladné a svým způsobem těžko srovnatelné – u Zámku Svijany se jedná o celkovou rekonstrukci a rehabilitaci objektu, u obnovy Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě se jedná o částečnou obnovu, díky níž je mlýn provozu schopný,“ sdělila Lucie Prandnerová, vedoucí oddělení památkové péče Krajského úřadu Libereckého kraje.

Pivovar Svijany celý areál zámku odkoupil v roce 2013 a během první etapy rekonstrukce mu za přispění grantu z EHP a Norských fondů vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády rodu Valdštejnů. Druhá etapa rekonstrukce zámku byla zaměřena především na technologické zásahy nezbytné zejména pro řešení odvodu vlhkosti v rámci celé stavby a její součástí bylo i vybudování restaurace Zámecký šenk a ve 3. a 4. podlaží vzniklo ubytovací zařízení Hotel Zámek Svijany. Celý areál zámku se tak stal komplexním centrem kulturního a společenského dění v kraji. „Celkem si obě dvě etapy rekonstrukce zámku vyžádaly náklady přes 100 milionů korun. První etapa přestavby byla vyhodnocena jako Stavba roku Libereckého kraje za rok 2016. Zámek a pivovar k sobě od nepaměti patřily a my jsme cítili povinnost nejen za pivovar, ale i vůči Libereckému kraji, chátrající zámek zachránit a vrátit do původního stavu,“ řekl Roman Havlík.

Slavnostní předání pamětní desky s nápisem „Památku roku 2016 Libereckého kraje“, která bude umístěna na zámku, a finanční odměny ve výši 50 000 Kč proběhne 28. září 2017 na Svatováclavské slavnosti na Zámku Svijany. „Vážíme si získaného ocenění Památka roku 2016 Libereckého kraje. Finanční odměna bude smysluplně použita na vybudování dětského hřiště v areálu zámku, které jsme již dříve plánovali,“ dodal Roman Havlík.

Brány zámku se během Svatováclavské slavnosti otevírají v 10 hodin. Pro návštěvníky je připraven bohatý celodenní program. Během slavnosti budou otevřeny zámecké expozice a bude se možné objednat i na komentované prohlídky v Pivovaru Svijany. Více informací naleznete ZDE.

Zámek Svijany
První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar ve Svijanech se v záznamech objevuje poprvé v roce 1564. O rok později získal ves Jaroslav z Vartenberka, který si v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814. Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. Patřil tehdy Severočeským pivovarům. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 převzal Pivovar Svijany, který pak chátrajícímu zámku během necelých tří let vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů. První etapa nákladné rekonstrukce vyhodnocené jako Stavba roku Libereckého kraje si vyžádala náklady přes 60 milionů korun. Díky přispění grantu z EHP a Norských fondů při ní vznikl jeden z nejatraktivnějších rodinných výletních cílů v celém Pojizeří. V rámci druhé etapy rekonstrukce bylo letos v areálu zámku otevřeno i ubytování hotelového typu a vlastní zámecká restaurace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …