Zaměstnanci ÚZSVM objevili při přípravě rekonstrukce studnu

10.10.2021 17:03 | Tisková zpráva

Zaměstnanci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Náchodě objevili při přípravě rekonstrukce administrativní budovy v Palachově ulici v Náchodě studnu.

Zaměstnanci ÚZSVM objevili při přípravě rekonstrukce studnu
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Administrativní budova Palachova 1303 v Náchodě dokončená v červnu 1939 byla určena k užívání okresním soudem a finančními úřady první Československé republiky. Později se stala sídlem okresního národního výboru, a ještě později okresního úřadu. Dle dnešních měřítek je však její stavebně technický stav nevyhovující.

V roce 2019, okamžitě po převzetí budovy Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových od města Náchod, začali pracovníci ÚZSVM připravovat rekonstrukci a modernizaci budovy. Prvním krokem k plánované rekonstrukci budovy, z níž se stane skutečný justiční palác náchodského okresu, je stavebně technické hodnocení budovy. Po rekonstrukci budou do budovy přemístěni pracovníci Okresního soudu v Náchodě, Okresního státního zastupitelství v Náchodě a Probační a mediační služby. Sídlit zde bude i Státní pozemkový úřad.

Cílem stavebně technického hodnocení budovy je získat ucelený soubor informací o stavu budovy, o potřebách budoucích uživatelů a o způsobu řešení zjištěných nedostatků. Hodnocení bude podkladem pro zpracování projektové dokumentace rekonstrukčních prací.

V rámci stavebního hodnocení byly prozkoumány i různé nízkopodlažní objekty a další zařízení na dvoře budovy, zejména značné množství poklopů. Tím byla objevena i studna, o jejíž existenci pracovníci ÚZSVM věděli jen z fragmentů dokumentace, ale její umístění neznali.

Studna, která byla součástí areálu od počátku, byla zřejmě v roce 1974 zrenovována a vybavena tehdy moderní technologií. Tyto práce proběhly v době, kdy se stavebně upravovala část suterénu budovy pro kryt civilní ochrany a studna měla být náhradním zdrojem vody pro ukryté osoby v době studené války.

Další osud objevené studny bude záviset na posouzení možností jejího případného využití. Pátrací akce ve dvoře administrativního areálu ověřila skutečný stav budov a příslušenství a stabilní stav podloží. Pohyb zaměstnanců sídlících státních institucí by tak měl být i v budoucnu bezpečný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…