Zapomeňte na šetření do prasátka, vsaďte na zajímavější a bezpečnější alternativy

15.03.2017 8:40

Máte v prasátku ušetřenou již nějakou tu tisícovku? Bojíte se, že doma pro peníze není dostatečně bezpečno? Pak je čas sjednat si spoření v bance. Využít můžete celé řady spořicích produktů. Pro ty konzervativnější tu máme pár alternativ keramického prasátka.

Zapomeňte na šetření do prasátka, vsaďte na zajímavější a bezpečnější alternativy
Foto: usetreno.cz
Popisek: finance, ilustrační foto

Pokladnička má tu výhodu, že peníze máte stále k dispozici doma. Nevýhodou však je, že kvůli inflaci ztrácí na hodnotě. A o nějakém alespoň minimálním zúročení v tomto případě nemůže být ani řeč. Pojďme si tedy porovnat alternativy v podobě termínovaných vkladů, stavebního spoření a spořicích účtů.

Spořit lze flexibilně, není nutné se vázat na dobu deseti let

Likvidita je to, co mnohé odrazuje od spoření v bance. Mít peníze ihned k potřebě totiž u některých spořicích produktů není možné. Stavební spoření je například sjednáváno na dobu šesti let, v případě dřívějšího výběru peněz přijdete o státní podporu a zaplatíte sankce.

Termínované vklady banky nabízí s různou dobou trvání. Krátkodobé zhodnocují peníze po dobu 7 dní až 1 roku, střednědobé 2 až 4 roky a dlouhodobé více jak 5 let. Předčasný výběr termínovaného vkladu banky velmi trestají. Nejenže přijde klient o úroky, ale zaplatí i pokutu z vybírané částky. Ta se odvíjí od výše vkladu a od doby trvání.  

Co se likvidity týká, pak rozhodně vedou spořicí účty. Peníze můžete kdykoliv převést na běžný účet. Některé banky klientům sjednají ke spořicímu účtu i osobní konto, díky tomu nemusí čekat na převod peněz v rámci cizí banky. Peníze si během pár minut převedou na běžný účet stejné banky a mají je ihned k dispozici.

Spořit lze bezpečně i při roční více jak 3% výnosnosti

Jedním z nejdůležitějších parametrů spořicích produktů je zhodnocení. To se odvíjí od likvidity. Čím více likvidní produkt je, tím nižší výnosnost lze očekávat. V tomto případě se tedy nejnižšího zúročení dočkáte u spořicích účtů. Ty momentálně nabízí úrokovou sazbu od 0,05 % až do 1,10 %.

Zhodnocení termínovaných vkladů a stavebního spoření je velmi podobné. Úroky u termínovaných vkladů se pohybují od 0,01 % až do 3,50 %. Konkrétní úrok záleží nejen na bance, ale především na výši vkladu a na době trvání vkladu. Nejvýhodnější termínované vklady aktuálně nabízí ANO spořitelní družstvo, Akcenta a Artesa

Stavební spoření vám ročně vynese i přes 3 %. Spořitelny nabízí úrok 0,50 % až 1 %. Navíc ale lze získat i státní podporu ve výši 10 % z ročně naspořené částky, nejvýše však 2 000 Kč. Při měsíční úložce 1 700 Kč výnosnost stavebního spoření hravě překročí zmiňovanou hranici 3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…