Zástupci resortu obrany a izraelské vlády podepsali smlouvu o pořízení radarů MADR

05.12.2019 21:14

Ve čtvrtek 5. prosince byla v Praze uzavřena mezivládní česko-izraelská smlouva o pořízení osmi kusů 3D mobilních radiolokátorů (MADR). Svým podpisem ji stvrdili náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha a brigádní generál ve výslužbě Yair Kulas, ředitel agentury izraelského ministerstva obrany Ředitelství mezinárodní obranné spolupráce (SIBAT).

Zástupci resortu obrany a izraelské vlády podepsali smlouvu o pořízení radarů MADR
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Nákup radiolokátorů MADR je jedním z našich klíčových modernizačních projektů. Čeští vojáci tuto techniku nutně potřebují. Ukončíme naši závislost na zastaralých ruských strojích a zároveň získáme špičkový a v boji prověřený systém od našeho důležitého strategického partnera,“ zdůraznil ministr obrany Lubomír Metnar. Právě rozměr strategického partnerství mezi oběma stranami ocenil také ředitel agentury SIBAT. „Jsem velice spokojen se smlouvou, kterou jsme dnes na českém ministerstvu obrany podepsali. A to především kvůli jejímu přínosu k prohlubování a posilování spolupráce a vztahů s českými spojenci. Dokazuje také důležitost izraelských technologií v boji s hrozbami, které v rámci mezinárodní komunity sdílíme,“ řekl generál Kulas.

Hodnota zakázky činí 3,5 miliardy korun s DPH a byla ověřena a potvrzena nezávislým znaleckým posudkem. Izraelské radary, které jsou kompatibilní se systémy NATO, ve výzbroji nahradí dosud požívanou radiolokační techniku ruské výroby, jejíž životnost již byla překročena. Nové radiolokátory budou průběžně dodávány a nasazovány do provozu do roku 2023. Před ostrým provozem standardně projdou zkouškami a zkušebním provozem.

Součástí nákupu radiolokátorů MADR je také záruka zapojení českého průmyslu do plnění veřejné zakázky v minimální míře 30%. Po oficiálním uzavření mezivládní smlouvy proto následovaly verifikace a výměna smluv mezi výrobcem radarů, společností Elta, a podniky Retia, a.s. a VTÚ, s.p., které budou hlavními partnery na české straně.

„Díky podmínkám kontraktu, které se podařilo i s přispěním ministerstva obrany vyjednat, získává Česká republika natrvalo know-how i výrobní kapacitu, aby mohla radary MADR samostatně provozovat a servisovat,“ uvedl předseda představenstva společnosti Retia Roman Bohuněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…