Zažijte tradiční Velikonoce v Národopisném muzeu Národního muzea

12.04.2017 19:57

Národní muzeum zve rodiny s dětmi na sobotu 15. dubna 2017 od 13 do 17 hodin na oslavu Velikonoc v Národopisném muzeu. Bohatý program návštěvníkům odhalí, jaké tradice a zvyky jsou spojené s Velikonocemi, proč se barví vajíčka a pletou pomlázky.

Zažijte tradiční Velikonoce v Národopisném muzeu Národního muzea
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národopisné muzeum - Musaion

Ve výtvarných dílnách si budou moci vyrobit veselé jarní zápichy a ozdobná přáníčka. Pod vedením zkušených mistrů řemesel si zase budou moci ozdobit kraslici a uplést pomlázku. Po celé odpoledne budou návštěvníkům přístupné výstavy Venkov a Námluvy.

Program:
13.00–17.00 hod.

Zdobení kraslic

Na žádném svátečním stole nesmí chybět typická velikonoční ozdoba – kraslice. Tato tradičně načerveno obarvená vejce, která děvčata dávají koledníkům, jsou symbolem plodnosti, života a vzkříšení. Zájemci si vyzkouší zdobení kraslic tzv. škrábanou technikou.

Pletení pomlázek

K nejstarším velikonočním zvykům v našich zemích patří šlehání žen a dívek ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí. Pověst praví, že dívky mají být na Velikonoční pondělí vyšlehány, aby omládly a zůstaly zdravé po celý rok. Návštěvníci muzea se naučí plést pomlázku, kterou mohou vyzkoušet na pondělní koledě.

Ozdobné Velikonoce

K Velikonocům neodmyslitelně patří ozdoby zkrášlující celý dům. Pro malé i velké bude připravena výtvarná dílnička, v níž si vytvoříte originální ozdoby, které vám doma navodí velikonoční atmosféru.

Zasaď si jaro

Svátky jara jsou typické svou symbolikou nového života a růstu. Návštěvníci si odnesou malý jarní dáreček – vlastní bylinku, která poslouží nejenom ke zkrášlení domovů, ale také k ochucení pokrmů.

Akce se koná v sobotu 15. dubna 2017 od 13.00 do 17.00 h v Národopisném muzeu (Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5). Vstupné je v ceně běžné vstupenky do muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…