Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra: Novinka – elektronické žádanky na laboratorní vyšetření

22.02.2019 9:15

Asociace poskytovatelů laboratorních služeb QualityLab a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) vytvoří pilotní projekt elektronických žádanek laboratorních vyšetření. Za tímto účelem podepsaly v úterý 19. 2. 2019 memorandum, které přináší průlomové opatření pro český eHealth.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra: Novinka – elektronické žádanky na laboratorní vyšetření
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Co elektronické žádanky změní? V současnosti lékaři ve většině případů vypisují a odesílají žádanky o laboratorní vyšetření v papírové podobě, případně používají jeden z formátů elektronické komunikace, které však postrádají univerzální použitelnost. Celá procedura je zdlouhavá, administrativně náročná a v případě papírové verze náchylná k chybovosti a možnému zneužití (například změnou rozsahu vyšetření). Toto jednání přitom zdravotní pojišťovna, jako plátce péče, může jen těžko odhalit. Projekt elektronických žádanek by to měl změnit.

"Členské laboratoře sdružené v QualityLabu kladou důraz na kvalitu a rychlost laboratorních služeb v kombinaci s maximální mírou transparentnosti vůči plátcům," zdůraznil Kamil Doležel, předseda představenstva QualityLab. "Na rychlosti diagnostiky může záviset pacientův život a díky transparentnosti budeme předcházet zbytečným či duplicitním výkonům," dodal.

S tím souhlasí generální ředitel největší zaměstnanecké zdravotní pojišťovny David Kostka: "Elektronické žádanky představují výborný nástroj pro revizní činnost, který nám umožní zefektivnit výdaje na laboratorní služby. Za neméně důležitý považuji fakt, že se lékařům výrazně uleví od administrativní zátěže a budou mít více času věnovat se pacientům - našim pojištěncům."

Memorandum má rovněž podporu Ministerstva zdravotnictví ČR. „Elektronizace zdravotnictví je jednou z našich priorit. Proto velmi vítám, že s ní poskytovatelé společně s pojišťovnami aktivně přicházejí. Elektronická žádanka je jednoznačně prvek, který pomůže zefektivnit komunikaci mezi lékařem a laboratoří. Věřím, že z letošního dohodovacího řízení vyplynou další podobné iniciativy, které podpoří zvyšování kvality zdravotních služeb,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pilotní projekt elektronických žádanek bude probíhat 6 až 12 měsíců ve třech krajích ČR – Středočeském, Jihomoravském a v Praze. Zahrnout by měl 10 až 15 laboratorních pracovišť a 60 až 100 indikujících lékařů. Projekt pracuje s otevřenou architekturou a v případě pozitivních výsledků je možné systém elektronických žádanek rozšířit i pro ostatní zdravotní pojišťovny a další poskytovatele zdravotních služeb.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…