Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra dluží Protonovému centru milióny korun

08.07.2016 17:40

Praha, 8.7.2016 ZPMV ČR dluží Protonovému centru v Praze částku několika miliónů korun za léčbu pacientů a navíc již více než půl roku blokuje snahu PTC uzavřít smlouvu dle platné Vyhlášky. Zdravotní ředitelka ZPMV ČR Cimalová trvá na platbě jen 85% z vyhláškové ceny za protonovou léčbu a podmiňuje taktéž podepsání smlouvy dohodou o narovnání, kde požaduje jednostranně smazat svoje závazky.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra dluží Protonovému centru milióny korun
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

O uzavření nové smlouvy jedná PTC s pojišťovnou ministerstva vnitra již více jak půl roku. Pojišťovna dosud nedoplatila dlužné částky za již odléčené pacienty. Na tento stav je pojišťovna opakovaně upozorňována. Některé pohledávky jsou starší než dva roky.

Protonové centrum, špičkové zařízení pro šetrnou léčbu nádorů, chce především umožnit léčbu českým pacientům. Shodu našlo i s největší českou zdravotní pojišťovnou VZP, která nakonec špičkovou léčbu svým pojištěncům smluvně dlouhodobě zajistila.

Naopak postup zdravotní ředitelky ZPMV ČR je zcela v rozporu se zájmem jejích pojištěnců. Za léčbu Protonovému centru dluží, novou smlouvu s PTC dosud nevyjednala a cenové podmínky pro nesmluvní partnery neakceptuje. Naopak se snaží donutit PTC k uzavření nevýhodné smlouvy hrozbami, že pokud nebude smlouva uzavřena, bude ZPMV ČR hradit jen 85% vyhláškové ceny. Dle zákona, schvalování úhrad protonové léčby je v kompetenci revizního lékaře pojišťovny, nicméně v ZPMV ČR je schvalovací proces v rukou zdravotní ředitelky. Na rozdíl od ostatních pojišťoven trvá schvalování pacientů do léčby, resp. neschvalování, více jak 10 dní, což je pro člověka s onkologickým onemocněním kriticky dlouhá doba.

PTC trvá na stanovisku, že úhrada pouze 85% ceny nesmluvním partnerům je ustanovení vyhlášky platné pouze pro neodkladnou péči. Ze strany ZPMV ČR je využití tohoto ustanovení vysoce spekulativní a tudíž PTC nemůže poskytovat zdravotní péči, pokud nebude mít předem plně zajištěné finanční pokrytí léčby. Onkologická radioterapeutická péče, tudíž i protonová léčba je a vždy byla, léčbou plánovanou. Odlišný názor zdravotní ředitelky ZPMV ČR se neshoduje s výkladem odborníků a PTC ho tedy považuje pouze za pokus o obstrukci. Obstrukce využívala ředitelka ZPMV ČR již před tím, než se protonová léčba uzákonila jako plnohodnotná modalita a posílala většinu pacientů za léčbou do zahraničí. Takovýto pokyn dala i v případě dítěte, které v té nejtěžší životní chvíli nemohlo být doma s rodinou, ale bylo nuceno podstoupit léčbu v zahraničí, i když bydlištěm to mělo do pražského Protonového centra 2 kilometry. 

Protonové centrum poskytne léčbu v letošním roce přes 1000 pacientů a náklady na jejich léčbu jsou z 90% hrazeny pojišťovnami. Nicméně počet klientů ZPMV ČR za rok 2016 zřejmě nepřesáhne jednociferné číslo.

Protonové centrum je povinno postupovat s péčí řádného hospodáře a další navyšování dluhu již nemůže připustit. Přesto ale, v zájmu pacientů, nabídlo Protonové centrum pojišťovně ministerstva vnitra stejný režim, jako mají ostatní nesmluvní partneři, tedy 100% platbu předem. I toto jediné možné řešení ZPMV ČR odmítá, jinými slovy, dluh dosud nesplatila a zálohové platby v plné výši nehradí. Vzhledem k dlouhodobé neochotě ZPMV ČR řešit tuto situaci a zejména vzhledem ke zkreslující interpretaci této situace vůči jejím pojištěncům, rozhodlo se PTC veřejně oznámit podmínky léčby pacientů ZPMV.

Z důvodu vysokého dluhu ZPMV ČR vůči PTC budou noví pacienti přijati k léčbě za podmínek 100% úhrady léčby předem a to v cenách pro nesmluvní partnery.

Protonové centrum odmítá nést zodpovědnost za situaci, do které ZPMV dostává své pojištěnce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…