Zdravotnický holding AKESO se stává jedničkou v péči o duševní zdraví v Česku

10.10.2023 9:27 | Tisková zpráva

Už jedenatřicet let je 10. říjen Světovým dnem duševního zdraví, který připomíná, že péče o vlastní mentální stav je jedním ze základních předpokladů pro kvalitní a spokojený život každého člověka. Zdravotnický holding AKESO v tomto ohledu udělal další významné kroky. Ať už to je otevření unikátního Centra duševní rehabilitace v Berouně, připojení pražského Denního psychoterapeutického sanatoria Ondřejov k holdingu či zastřešení a rozvoj digitální terapeutické platformy Mindwell.

Zdravotnický holding AKESO se stává jedničkou v péči o duševní zdraví v Česku
Foto: AKESO
Popisek: AKESO - logo

Světový den duševního zdraví kromě jiného připomíná, že je důležité neustále pracovat na destigmatizaci lidí s psychickým onemocněním a zkvalitňovat tak poskytovanou péči. Jak navíc upozorňuje Ministerstvo zdravotnictví, pacientů s různě zhoršeným mentálním stavem přibývá a je tedy potřeba rozšiřovat stávající psychiatrické služby nebo dokonce zavádět nové.

Velkým přínosem do české psychiatrie se v této oblasti stalo zbrusu nové Centrum duševní rehabilitace (CDR), která je součástí Rehabilitační nemocnice Beroun a v rámci zdravotnického holdingu AKESO představuje vlajkovou loď v péči o duševní zdraví. Jeho cílem je zajistit komplexní rozsah akutní i následné péče. V berounském regionu navíc pomůže především s lůžkovou částí, jež zde dosud chyběla.

Od svého otevření v červnu tohoto roku je CDR postupně uváděno do provozu. Připravuje se oddělení pro akutní příjem a postupně se rozšiřuje ambulance krizové péče. Mezitím jsou již v Centru hospitalizováni pacienti, pro které je zajišťována péče všeobecná.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36090 lidí

„Jde o pacienty s různými diagnózami, již byli indikováni v rámci našich ambulancí. Nicméně ve chvíli, kdy se otevřou další oddělení, budou pro ně zavedeny speciální terapeutické programy a přibude 20 lůžek. Stavíme přitom na skutečnosti, že nám pacienti, kteří u nás už byli hospitalizováni, pomohli s vyladěním ostrého provozu Centra,“ sdělil náměstek pro oblast duševního zdraví MUDr. Martin Hollý, MBA.

Další novinkou je právě vznikající jedinečný pilotní program pro pacienty, kteří v Centru zůstávají hospitalizováni přes víkend. „Připravujeme audiovizuální nahrávku, která bude kombinací obrazu, slova a hudby s tématy o duševním klidu. Pacienti si ji budou moct kdykoliv pustit na svém pokoji a bude součástí následného terapeutického programu. Pokud se ujme, počítáme s širším využitím,“ upřesnil vedoucí lékař CDR MUDr. David Pánek, Ph.D.

Holding AKESO rovněž zastřešuje a rozvíjí první digitální platformu pro péči o duševní zdraví Mindwell, která pacientům nabízí systematickou terapii nejčastějších psychických poruch. Anonymně a bez čekání se zaměřuje na řešení deprese, úzkosti a stresu. Platforma obsahuje edukační texty, videa, praktická cvičení a standardizované dotazníky pomáhající monitorovat duševní zdraví pacienta. V přípravě je program, jenž se bude věnovat osobnímu vyhoření. Projekt Mindwell je jedinečným řešením spojující profesionální zdravotní službu s uživatelskou přívětivostí a jeho hlavními autory jsou prof. MUDr. Ján Praško Pavlov, CSc. a PhDr. Marie Ocisková, Ph.D. Ta rovněž působí jako odborná garantka.

V druhé polovině loňského roku se součástí zdravotnického holdingu AKESO stalo pražské Denní psychoterapeutické sanatorium Ondřejov. Zařízení se specializuje na péči o pacienty s psychotickými poruchami a také o ty se závislostí na alkoholu. Nabízí systém polouzavřených terapeutických programů pojmenovaných po bylinkách.

Pro dlouhodobě léčící se pacienty je to například program Meduňka. Verbena je zase ideální pro lidi, již jsou po první psychotické epizodě. Dobrou zprávou je, že do skupiny Třezalka nyní sanatorium přijímá zájemce, kteří jsou momentálně po propuštění z hospitalizace. A pro ty nacházející se ve stabilizovanějším stavu, se otevírají programy Bazalka a Máta.

Komplexní péče o duševní zdraví pod křídly zdravotnického holdingu AKESO

  • Centrum duševní rehabilitace ZDE
  • Denní psychoterapeutické sanatorium Ondřejov ZDE
  • Digitální terapeutická platforma Mindwell ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…