Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: Čekací doby se vrací k normálu

02.07.2021 20:32

Několikaměsíční výpadek plánované operativy kvůli epidemii covid-19 způsobil prodloužení čekacích dob na mnoho zákroků. Stovky pacientů čekaly na nový termín operace. Přibližně od poloviny května, kdy bylo v plné šíři obnoveno poskytování plánované péče, však operační týmy v našich nemocnicích dokázaly ve velké míře tento výpadek dohnat. Prodloužené termíny dále trvají pouze u velkých ortopedických zákroků.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: Čekací doby se vrací k normálu
Foto: ZHKHK
Popisek: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje - logo

Přestože Královéhradecký kraj patřil z hlediska epidemie covid-19 k nejzasaženějším v zemi a všechny naše nemocnice byly pod obrovským náporem nemocných, operační týmy začaly okamžitě po obnovení plánované péče naplno pracovat. Enormní nasazení v poskytování péče covidovým pacientům prakticky okamžitě vystřídalo vysoké nasazení na operačních sálech. Přestože plánovaná péče byla vloni na jaře, na podzim a letos od začátku roku do jara přerušena v součtu na dlouhých šest měsíců, mnoho odložených operací již zdravotníci v nemocnicích KHK dokázali dohnat. Tím se čekací doby vrátily u většiny plánovaných zákroků na dobu před covidem.

Termín operace na chirurgické, gynekologické, ORL, urologické a menší ortopedické zákroky nyní lékaři mohou našim pacientům nabídnout v řádu několika málo týdnů, na zobrazovací vyšetření typu kolonoskopie či gastroskopie si pacienti počkají maximálně dva měsíce. Několikaměsíční zpoždění stále dohánějí ortopedické týmy zejména u velkých zákroků typu totální endoprotéza velkých kloubů, zde se čekací doba pohybuje od 10 do 24 měsíců. U všech zákroků však platí, že o pořadí pacientů rozhodují lékaři na základě akutnosti jejich zdravotního stavu. Současně se zdravotníci snaží pacientům vyjít s termínem operace vstříc, dle individuálních potřeb.

Čekací doba v rámci celého Zdravotnického holdingu KHK se liší dle konkrétní situace v jednotlivých nemocnicích. Pacientům proto doporučujeme informovat se na čekací dobu zákroku, který potřebují, v tabulce čekacích lhůt umístěné na webových stránkách Zdravotnického holdingu KHK (https://zhkhk.cz/cekaci-doby-na-planovane-vykony ) a dále jej konzultovat s lékařem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…