Země V4 považují budování energetické unie za prioritní

04.12.2015 7:31

V rámci dnešního jednání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny označili premiéři České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska téma budování energetické unie za prioritní, a to jak pro visegrádský region, tak pro EU jako celek.

Země V4 považují budování energetické unie za prioritní
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Současně  zdůraznili, že Evropská unie by se měla zabývat též dopady  jednotlivých  projektů na země v jejím bezprostředním sousedství. V návaznosti  na  to  dnes předsedové vlád V4 podepsali také dopis adresovaný předsedovi  Evropské  rady  Donaldovi Tuskovi, k němuž se rozhodlo připojit také Rumunsko.

Premiéři  zemí  Visegrádské skupiny v rámci dnešního summitu jednali také o pokroku  při  realizaci  projektu energetické unie a přivítali důraz, který Evropská   komise   klade   na  energetickou  bezpečnost.  Předsedové  vlád zdůraznili,  že  je  naprosto  zásadní,  aby  veškeré  budoucí  energetické infrastrukturní  projekty  byly  plně  v  souladu  s právem Evropské unie a principy,  na  kterých  je založena energetická unie. Předsedové vlád států Visegrádské  skupiny  zároveň  uvedli, že  při přípravě jakýchkoliv nových infrastrukturních  projektů  v  oblasti plynárenství musí EU hodnotit nejen vliv  jejich realizace na osmadvacítku, ale stejně pozorně musí zkoumat též dopady na sousední země.

V  té  souvislosti  dnes  premiéři  V4  podepsali  dopis adresovaný stálému předsedovi  Evropské  rady  Donaldu  Tuskovi,  v  němž  jej vyzvali, aby se prosincová  Evropská  rada  zabývala aktuálním stavem provádění energetické unie  s  důrazem  na témata energetické bezpečnosti a diverzifikace zdrojů, dodavatelů  a přenosových tras a aby tak podpořila její další implementaci. K  této  iniciativě  se  kromě  zemí  Visegrádské  skupiny  připojilo  také Rumunsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…