Zlínský kraj chystá obnovu zastaralého vozového parku

25.10.2022 17:05 | Tisková zpráva

Celkem 58 elektromobilů hodlá koupit Zlínský kraj pro potřeby krajského úřadu a svých příspěvkových organizací.

Zlínský kraj chystá obnovu zastaralého vozového parku
Foto: kr-zlinsky.cz
Popisek: Zlínský kraj - logo

Z toho 45 vozidel bude pořízeno jako náhrada za stávající automobily se spalovacími motory, které jsou zastaralé, a budou proto vyřazeny a ekologicky zlikvidovány. Součástí projektu je také pořízení 57 dobíjecích stanic.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

„Průměrné stáří měněného vozového parku je 18 let. Jeho modernizací a zejména zajištěním podílu vozidel na alternativní pohon vycházíme vstříc budoucím požadavkům evropské a národní legislativy v oblasti udržitelné dopravy. Zároveň tím samozřejmě přispějeme ke snížení emisí z dopravy, hlavně v městském provozu, kde organizace auta převážně používají k zajištění svého provozu. Kraj rovněž dosud instaloval fotovoltaické panely na objekty, kde se všechna vyrobená elektřina spotřebovává, a tyto zkušenosti zúročí u dalších objektů, kdy bude fotovoltaiku doplňovat o nabíjecí stanice, aby byl provoz elektromobilů pro naše organizace co nejúspornější,“ sdělil náměstek hejtmana Lubomír Traub.

Pořízené elektromobily budou určeny hlavně pro potřeby příspěvkových organizací, a to pro dvě organizace z oblasti kultury, sedm organizací z oblasti sociálních služeb a 32 organizací z oblasti školství. Pro potřeby krajského úřadu budou zakoupeny tři vozy. Organizace byly vybrány na základě provedeného průzkumu zaměřeného na jejich potřeby, stáří vozového parku a zájem o pořízení elektromobilu.

Náklady na pořízení elektromobilů a dobíjecích stanic jsou vyčísleny na 53,4 milionu korun. Kraj hodlá pro nákup využít finanční prostředky z Národního programu Životní prostředí v rámci Národního plánu obnovy. Z něj chce získat 22 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…