Zlínský kraj ocenil mistry tradiční rukodělné výroby

18.06.2018 8:10

Božena Habartová, Petr a Zlatuše Hejdovi a Marie Pyrchalová se stali držiteli titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje a mají tak právo užívat na oceněných výrobcích a propagačních materiálech ochrannou známku garantovanou Slováckým muzeem v Uherském Hradišti – Centrem péče o tradiční lidovou kulturu Zlínského kraje.

Zlínský kraj ocenil mistry tradiční rukodělné výroby
Foto: kr-zlinsky.cz
Popisek: Úřad Zlínského kraje

„Obdivuji vaše výjimečné a krásné umění ruční práce, které se už tak nevidí. Vaše záliba obohacuje celou společnost a přál bych si, abyste ve svém oboru našli pokračovatele," poblahopřál všem nominovaným hejtman Jiří Čunek.

Na podporu oceněných mistrů zakoupí Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, příspěvková organizace Zlínského kraje, výrobky od každého z nich – v celkové hodnotě 50 tisíc korun do sbírek muzea. Držitelé titulu také získávají od Zlínského kraje finanční odměnu 10 tisíc korun.

„Od vyhlášení výzvy v říjnu 2017 do konce února 2018 bylo doručeno 7 návrhů, které následně hodnotila odborná komise. Posuzována byla předem stanovená kritéria, mezi něž patří předávání dovedností následovníkům, prezentace výrobků ne veřejnosti, estetická hodnota, dodržování autentických tradičních technologií, materiálu i tvarosloví a další aspekty. Na základě doporučení komise potom krajská rada schválila tři držitele titulu," sdělil krajský radní Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport.

Titul Mistr tradiční lidové výroby Zlínského kraje byl letos udělován po sedmé, ale poprvé v historii to bylo společně s Cenou Vladimíra Boučka, kterou vyhlašuje Uherské Hradiště.

Nominováni byli:
Božena Habartová – práce s textiliemi, těžká krojová krejčovina/šití soukenných krojových součástek;
Petr a Zlatuše Hejdovi – práce s kůží – výroba krojové obuvi a opasků;
Markéta Látalová – zvykoslovné pečivo – dekorativní perník zdobený bílou polevou;
Marie Pyrchalová – práce s textiliemi – zuberská výšivka;
Františka Snopková – práce s přírodními pletivy, drobná figurální plastika z kukuřičného šustí;
Danuše Trtíková – textilní techniky, háčkované kytičky;
Marie Vlčková – drobné zvykoslovné předměty, kraslice batikované a zelové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…