Zoo Brno: V zoo je vůbec poprvé k vidění mládě pandy červené

30.08.2020 9:45

Od roku 2013 chováme v brněnské zoo pandy červené, ale až nyní jsme se dočkali historicky prvního odchovu. Mládě přišlo na svět už na konci května, ale matka ho teprve v posledních dnech ukázala návštěvníkům a chovatelům.

Zoo Brno: V zoo je vůbec poprvé k vidění mládě pandy červené
Foto: zoobrno.cz
Popisek: ZOO Brno - logo

„Skoro by se chtělo říct, že jsme se konečně dočkali. Nejprve jsme neměli povolení koordinátora k odchovu, když jsme ho dostali a těšili se na přírůstek, tehdejší samice Pandora bohužel uhynula na agresivní formu rakoviny. Následovalo řešení příjezdu další pandy a poměrně dlouhá fáze čekání. Vše se podařilo vyřešit loni v září, kdy na Mniší horu dorazila samice Oshin z Polska. Po všech těchto peripetiích a nepříjemných událostech máme nesmírnou radost, že se malému samci zatím vede dobře a pevně věříme, že to tak zůstane i nadále a bude dělat radost také návštěvníkům,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

 Fotogalerie ZDE.

Mládě se narodilo ve středu 27. května v porodní boudě v pravé části expozice, později si ho matka Oshin přenesla do výše položené skrýše. Před všemi ho ukrývala asi tři měsíce, chovatelé ho za tuto dobu jen několikrát na krátkou chvíli zkontrolovali. Oshin je sice prvorodička, ale při výchově a péči o svého prvního potomka si vedla na výbornou.

První veterinární prohlídku absolvoval nový obyvatel brněnské zoo ve čtvrtek 20. srpna v dopoledních hodinách. Kromě klasických procedur, jako je podání látek na odčervení, očkování a aplikace čipu, jsme přišli na to, že se jedná o samce.

Videa ZDE.

Hned odpoledne jsme se ale k výběhu pand vydali znovu. Oshin vzala malého na jednu z prvních samostatných prohlídek venkovní části jejich domova. Ten tak mohl ukázat, jak dokáže lézt po větvích nebo se dostat z jedné boudy do druhé. Nakonec ho raději přeci jen přenesla sama, ale další pokusy o zdolání stromů a přelezení větví budou určitě následovat.

Křest mláděte se uskuteční v rámci Mezinárodního dne pand červených, který je naplánovaný na sobotu 19. září. Jeho jméno vyberou návštěvníci a příznivci Zoo Brno, podrobnosti oznámíme na začátku září na sociálních sítích a webu brněnské zoo.

Pandy červené (Ailurus fulgens) v Zoo Brno

Oshin
*21. 6. 2013, v Zoo Brno je od 2. 9. 2019
Podrobnosti o příjezdu Oshin a pandách obecně najdete na https://www.zoobrno.cz/o-zoo-brno/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-roku-2019/cekani-je-u-konce-do-brnenske-zoo-dorazila-samicka-pandy-cervene

Huan
*16. 6. 2013, v Zoo Brno je od 31. 5. 2014

malý samec (zatím beze jména)
*27. 5. 2020

Pandora
*26. 8. 2012, v Zoo Brno byla od 24. 10. 2013, uhynula 25. 4. 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…