Zoo Liberec: Horní patro pavilonu tropů prošlo kompletní rekonstrukcí

04.07.2019 13:07

Jako v tropickém deštném pralese se nyní mohou cítit návštěvníci Zoo Liberec, kteří zavítají do pavilonu tropů. Celé jeho horní patro prošlo modernizací a domov v něm najdou zcela nové vzácné druhy exotického ptactva.

Zoo Liberec: Horní patro pavilonu tropů prošlo kompletní rekonstrukcí
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

S příchodem letních prázdnin se návštěvníkům opět otevřelo horní patro pavilonu tropů. Všechny expozice prošly četnými stavebními i zahradnickými úpravami a nyní se v nich už zabydlují první tropičtí opeřenci. Místo několika původních menších voliér zde vznikly čtyři prostornější, které bude obývat i více ptačích druhů současně. „Trendem moderních zoologických zahrad je slučování výběhů a expozic, a i my se snažíme tyto tendence následovat,“ říká ředitel liberecké zoo, David Nejedlo.

„Nové expozice jsou obydleny pouze ptáky z oblasti jihovýchodní Asie. Jejich chovem navazujeme na naši úspěšnou ochranářskou kampaň Silent forest (Ztichlý les), které Zoo Liberec předsedá, a do které se zapojilo již dalších 250 zoologických zahrad z celého světa. Prostřednictvím chovu těchto vybraných druhů se snažíme poukázat na problémy drastického a leckdy i nevratného ubývání ptačích druhů v této části světa a zároveň se chceme podílet na jejich záchraně právě chovem v lidské péči. Nebýt koordinovaného chovu v zoologických zahradách, o některé z asijských pěvců bychom na naší planetě už dávno nenávratně přišli,“ vysvětluje zoolog a kurátor chovu ptactva Jan Hanel.

Momentálně zbrusu nové expozice obývá například korunáč Sclaterův, zoborožec rýhozobý, majna Rothschildova či zoborožec tmavý a další ohrožené druhy zvířat budou postupně přibývat. „O jaké ptáky půjde, si necháme jako překvapení. Mohu však potvrdit, že z chovatelského hlediska se jedná o velice zajímavé a málo chované druhy,“ doplňuje Hanel.

Součástí jedné z expozic je i uměle vybudovaný vodopád, další zase zdobí přírodní bambusové dekorace. Ty dopřávají chovaným jedincům více klidu a možnosti úkrytu, kterých v původních malých celoskleněných voliérách mnoho neměli. V „tropáku“ byl nově nainstalován i mlžný a rosící systém, jež může čas od času přítomné návštěvníky osvěžit. Lehký déšť společně s vysokou vlhkostí vzduchu navozují v pavilonu tu pravou atmosféru tropického deštného pralesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…