Zoo Liberec: Jak šetřit pitnou vodu v Zoo navrhnou a otestují vědci z CXI TUL

23.08.2023 19:02 | Tisková zpráva

Voda, její jednorázové použití a zbytečné plýtvání. Tuto problematiku si vybrali k řešení vědci z liberecké univerzity ve spolupráci s firmou Photon Water a Zoo Liberec. Právě v areálu liberecké zoologické zahrady vytvoří efektivní systém cirkulace vody a zajistí udržitelné nakládání s vodou do budoucna.

Zoo Liberec: Jak šetřit pitnou vodu v Zoo navrhnou a otestují vědci z CXI TUL
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

„Základním environmentálním problémem samostatně hospodařících návštěvnických areálů, jako jsou zoo, parky, botanické zahrady, sportovní a zábavní areály, je obecný nedostatek užitkové vody v kvalitě, která odpovídá skutečným potřebám těchto míst. To vede ke zbytečně vysoké spotřebě vysoce kvalitních zdojů pitné vody například pro účely bazénů a umývání. Na to má pitná voda zbytečně vysokou kvalitu,“ popisuje expert na environmentální technologie Tomáš Lederer.

Proto s celým týmem vymysleli projekt Life4Zoo, který se zaměřuje na podstatné snížení nebo dokonce eliminaci spotřeby pitné vody v zoo. Vědci a odborníci ze zoo a Photon Water toho chtějí dosáhnout tak, že zoo bude znovuvyužívat méně znečištěné odpadní vody.

Vědci se v návrhu a aplikaci nového systému neomezí pouze na eliminaci nadměrné spotřeby pitné vody. Nabídnou inovativní řešení, která zahrnují:

1. Účinné využití odpadních vod: tým vědců a odborníků navrhl systém pro snížení spotřeby pitné vody s efektivním znovuvyužíváním méně znečištěných odpadních vod čištěných v kvalitě odpovídající skutečným potřebám odběratele (koncept Fit4Use). Tato strategie nejen sníží náklady na vodu, ale také minimalizuje negativní vliv na životní prostředí.

2. Zvýšení retence vody v krajině: dalším úkolem projektového týmu je lokální zvýšení retence vody v krajině, což pomůže stabilizovat související zásoby podzemní a povrchové vody samostatně hospodařících areálů typu zoo. Tím se posílí a zlepší jejich odolnost vůči periodám sucha.

3. Redukci uhlíkové stopy: tento úkol se zaměřuje na snížení uhlíkové stopy pomocí znovuvyužití vody a aplikace kombinace přírodě blízkých systémů čištění vody s moderními technologiemi úpravy vod. Technologie je koncipována s cílem minimální potřeby elektrické energie z distribuční sítě. To má pozitivní dopad na způsob nakládání se zdroji vody.

4. Zvýšení kvality života pro chovaná zvířata: cirkulární nakládání s vodou umožní provozovat vyšší kapacitu vodních ploch a nádrží s jednoznačně pozitivním efektem pro zvířata. Nádrže budou současně sloužit jako akumulační kapacity pro záchyt dešťových vod a jejich následné využití.

Tento systém bude po otestování možné zavést i do dalších turistických center.

Tomáš Lederer, koordinátor týmu Life4Zoo z Technické univerzity v Liberci, zdůrazňuje: "Naším cílem je ukázat, že efektivní a udržitelná správa vodních zdrojů je nejen možná, ale i nezbytná pro budoucnost naší společnosti a kvalitu životního prostředí jako celku. Chceme ukázat, že jednoduchá opatření, jako je recirkulace, tedy znovuvyužívání odpadních vod a zvýšení retence vody v krajině, mohou mít zásadní pozitivní dopad na životní prostředí i na ekonomiku turistických atrakcí a oblíbených návštěvních míst."

Systém vyvíjený ve spolupráci vědců z Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL a odborníků společnosti Photon Water pro libereckou zoo bude testovaný také v zoo v Barceloně, ve spolupráci s univerzitami v Gironě a Barceloně.

Vysoká spotřeba vody trápí libereckou zoo dlouhodobě. "Po většinu roku sice čerpáme vodu pro potřeby zvířat z našich vrtů, Labutího jezera a Jizerského potoka, ale každoročně v průběhu léta klesá hladina těchto vodních zdrojů natolik, že není možné ji pro napouštění bazénů, napájení zvířat i mytí expozic dále využívat. Musíme ji dotovat pitnou vodou z řádu, která následně končí bez dalšího užitku v kanalizaci. To je jak neekologické a dlouhodobě neudržitelné, ale samozřejmě se to i nepříznivě promítá do ekonomiky zoologické zahrady. Věříme, že díky projektu Life4Zoo se nám podaří snížit objem spotřebované vody ze současných 60 tisíc metrů krychlových minimálně na polovinu,“ říká David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec.

O Projektu Life4Zoo

Life4Zoo je primárně zaměřený na návštěvnická centra typu zoo, avšak vyvíjená koncepční opatření budou přenositelná i do sportovních a zábavních areálů, parků, botanických zahrad a dalších obdobných míst. Očekává se, že tento projekt bude sloužit jako model pro udržitelnou správu vodních zdrojů nejen v České republice, ale i v celé Evropě.
Projekt Life4Zoo je financován Evropskou unií a je součástí širšího úsilí směrem k ochraně životního prostředí a udržitelnému hospodaření s přírodními zdroji. Projekt zahajuje od září 2023.

O Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL (zkráceně CXI)

Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace je výzkumné centrum, jedna ze součástí Technické univerzity v Liberci (CXI TUL). Poskytuje výzkumné a vývojové služby v oblasti nanomateriálů, strojírenství a softwarových řešení. Zkušené týmy expertů pracují v multioborovém výzkumu a s jedinečným technickým vybavením. Připravují analýzy, vyvíjí a vyrábí prototypy, provádí testy, zkoušky a měření v různých fázích vývoje výrobků a jejich inovací. CXI spolupracuje s firmami a výzkumnými institucemi z ČR, Evropy, Asie i Ameriky. Naší vizí je usilovat kvalitní vědu a výzkum, o rovné pracovní příležitosti pro ženy i muže, pro české i zahraniční výzkumníky.

Více informací o univerzitním výzkumném ústavu CXI najdete ZDE.

O společnosti Photon Water Technology

Photon Water poskytuje služby a dodává technologie v oblasti úpravy, čištění a recyklace vod, správy vodních zdrojů, kvality povrchových vod a sanací kontaminovaných lokalit. Tým odborníků sídlící v Liberci se také podílí na národních, evropských a mezinárodních výzkumných projektech. Photon Water je součástí nadnárodní skupiny Photon Energy Group kotované na burzách v Praze, Varšavě a Frankfurtu nad Mohanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…