Zoo Liberec získala dalšího Bílého slona

23.04.2019 21:33

Liberecká zoo opět vyhrála první místo v prestižní soutěži Bílý slon. Originální keramické sošky jsou oceněním za významné chovatelské úspěchy mezi českými a slovenskými zoologickými zahradami. Zoo Liberec obhájila své prvenství z loňského roku a opět zvítězila v kategorii „Ptáci“.

Zoo Liberec získala dalšího Bílého slona
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Ve středu 17. dubna se v Kapucínském klášteře ve Fulneku uskutečnilo vyhlášení vítězů a slavnostní předání cen soutěže Bílý slon. Ty jsou zoologickým zahradám udělovány za mimořádné a výjimečné odchovy či za nejlepší stavbu vybudovanou v zoo v uplynulém roce. Soutěž se koná již od roku 1994 a do letošního ročníku se přihlásilo 17 zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) s 50 významnými odchovy a 10 stavbami.

Liberecká zoo zabodovala a zvítězila v kategorii „Ptáci“ za odchov dvou mláďat orlů jestřábích, která se vyklubala na svět v dubnu loňského roku. Jednalo se o vůbec první odchov tohoto druhu v celé Evropě. „Chov orlů jestřábích v lidské péči je velice náročný a momentálně jsou v Evropě pouze tři zoologické zahrady, které tento druh chovají. Jen my se ale můžeme pochlubit mláďaty. V Zoo Liberec chováme orly jestřábí již od roku 2008 a o jejich rozmnožení jsme se snažili dlouhých deset let,“ říká kurátor dravých ptáků a zoolog Jan Hanel.

Za pětadvacetiletou historii konání soutěže je to už potřetí, kdy nejstarší zoo v Čechách hlavní cenu získala. Poprvé to bylo v roce 1997 za rozmnožení orla stepního a v loňském roce za unikátní odchov dvorského mláděte hadilova písaře, kterého odchovali liberečtí „pěstouni“ orli bělohlaví. Díky této netradiční a nezištné spolupráci zoologických zahrad se podařilo mládě tohoto afrického lovce jedovatých hadů zachránit.

„Je to pro nás obrovská čest a pocty si vážíme. Soška bílého slona je oceněním především pro všechny ošetřovatele a důkazem, že svou práci dělají opravdu pečlivě a zodpovědně. A za to jim patří můj velký dík,“ dodává Jan Hanel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…