Zoo Olomouc: Největší evropská šelma má nový výběh

14.03.2021 16:11

Kůrovec, Eberhard, covid... všechny tyto pohromy se podepsaly na výběhu rysů karpatských v olomoucké zoo. Návštěvníci mohli rysy dříve pozorovat z dřevěné lávky. Ta však vzala za své. Následovala série oprav a úprav. A jak vše vypadá dnes?

Zoo Olomouc: Největší evropská šelma má nový výběh
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

„Most se nad výběh sice už nevrátil, zato se vybudovala prostorná vyhlídka a obyvatelům výběhu se zvětšilo jejich území. Rysi jsou takto návštěvníkům blíž. Jediný, kdo tu ještě chybí a má se do zoo vrátit, jsou návštěvníci," říká ředitel zoo Radomír Habáň.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Olomoucká zoo chová rysy od roku 1965. Za dobu jejich působení v zahradě se podařilo úspěšně odchovat celkem 33 mláďat, z nichž některá byla i navrácena do volné přírody. Současně výběh obývají samice Rodna, narozená v Zoo Liberec a samec Daryl, narozený v Zoo Hluboká. V minulosti se s rysy v Olomouci pojily i četné historky. Někdejší samec se rád uchyloval do korun stromů. "Na tom by nebylo nic špatného, kdyby nelibě nenesl pohled ze stromu dolů. K sestupu dolů se přesvědčit nenechal. Abychom se vyhnuli neblahé situaci spojené s dehydratací, protože na stromě seděl už nějaký ten den, přivolali jsme hasiče. Teprve s jejich pomocí se vrátil zpátky na zem. Tento čin ještě jednou se stejným výsledem zopakoval. Poté pochopil, že tudy cesta nevede," vysvětluje mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Po dobu rekonstrukce svého výběhu našli olomoučtí rysi dočasný domov ve spřátelené zoologické zahradě. Teď jsou zpět a chybí jim už jen návštěvníci zoo.

Rys býval běžným obyvatelem našich lesů, na přelomu 19. a 20. století mu u nás ale hrozilo vyhubení. V ČR se nyní jeho výskyt udává zejména v oblasti Beskyd a na Šumavě. Rysům se přezdívá samotáři s přehledem. Jak samotný název napovídá, vynikají výborným zrakem. Typický je pro ně ale i výborný sluch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…