Zoo Ostrava: Botanické zajímavosti - Víla se sněhovou vločkou

23.02.2024 19:02 | Tisková zpráva

Kvete jako jedna z prvních cibulovin a vypadá krásně ve společnosti čemeřice. Její květy často vykukují ze sněhu. V anglosaských zemích ji říkají the Snowflake Fairy neboli volně přeloženo víla se sněhovou vločkou. Česky této rostlině říkáme sněženka zelená nebo také Woronova (Galanthus woronowii).

Zoo Ostrava: Botanické zajímavosti - Víla se sněhovou vločkou
Foto: ZOO Ostrava
Popisek: Zoo Ostrava

Od naší domácí sněženky podsněžníku (Galanthus nivalis) se odlišuje především širšími, svěže zelenými lesklými listy, které jsou na koncích ohnuté. Květy se objevují od konce února do dubna. Jsou čistě bílé, na vnitřních plátcích je zelená skvrna. Vyrůstají na stoncích pod určitým úhlem, takže to vypadá, jako by se kývaly ve větru. Původ má tato sněženka v oblasti Kavkazu. Areál rozšíření sahá od severovýchodního Turecka po Gruzii a jih Ruska, především kolem východního pobřeží Černého moře. Roste zde na okrajích opadavých a smíšených lesů, na březích řek, v roklích a na kamenitých stráních, zejména vápenitých. Jako zahradní rostlina se pěstuje od 19. století. Je často komerčně nabízená v zahradnických prodejnách a hobby marketech. Dobře roste v běžných zahradních podmínkách.

Druh je chráněn mezinárodní úmluvou CITES. V areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava roste na vápencovém balvanovišti, které je součástí skleníkového komplexu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…