Zoo Ostrava: Mláďata u mar slaništních

27.08.2022 13:27 | Tisková zpráva

Ve výběhu mar slaništních můžete vidět kromě dospělých zvířat poprvé i mláďata. Výběh těchto hlodavců je součástí expozice Jižní Amerika, jejíž součástí je i obří průchozí voliéra La Pampa.

Zoo Ostrava: Mláďata u mar slaništních
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Dvě mláďata mar slaništních přišla na svět 13. srpna. Jedná se o vůbec první mláďata těchto jihoamerických hlodavců, která se v ostravské zoo narodila. Zoo chová mary od roku 2017 – jednoho samce a dvě samice. Ačkoli mary svým vzhledem připomínají zajíce, jedná se o hlodavce příbuzné morčatům. Jsou štíhlé a mají dlouhé nohy s osrstěnými chodidly a místo drápků drobná kopýtka. Při útěku velmi rychle utíkají, mohou dokonce skákat do vzdálenosti dvou metrů.

První dny po narození se mláďata ukrývala před zraky návštěvníků, nyní už ale pobývají ve výběhu s dospělými jedinci. Přestože mláďata již záhy přijímají potravu dospělých, stále také sají mateřské mléko. Zajímavé je umístění dvou párů mléčných bradavek po stranách těla samice, jak je patrné z fotografií a videa.             

Mara slaništní (Dolichotis salinicola) se dříve nazývala také mara zakrslá. Kromě tohoto druhu existuje ještě větší mara stepní. Mary slaništní obývají suché křovinaté savany, případně solné stepi a pouště v Bolívii, Paraguayi a severní Argentině. Žijí v malých skupinkách, tvořených dospělým párem a obvykle dvěma mláďaty – dvojčaty, vzácně je mládě jen jedno. Spí a odpočívají v husté přízemní vegetaci nebo v norách jiných živočichů. Odchov mláďat probíhá ve vlastních vyhrabaných zemních norách. Oba rodiče se na péči o potomky podílejí. Když vycházejí na pastvu, nechávají mláďata v noře. Mary opětovně požírají výměšky slepého střeva (cekotrofie), jak to známe u králíků a zajíců. Mohou tak využít i jinak nedostupné živiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…