Zoo Ostrava: Mláďata ve voliéře La Pampa

26.05.2022 12:08 | Tisková zpráva

Voliéra La Pampa je největší průchozí voliérou v Zoo Ostrava. Návštěvníci zde mohou z bezprostřední blízkosti vidět několik zástupců jihoamerických ptáků a také jeden druh savce. Voliéra je v provozu třetím rokem a některé druhy zde již vyvedly mláďata. Aktuálně jsou zde k vidění malé ostralky žlutozobé.

Zoo Ostrava: Mláďata ve voliéře La Pampa
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Voliéra La Pampa je v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava součástí chovatelsko-expozičního zařízení Jižní Amerika, které bylo otevřeno v roce 2020. Voliéru obývá několik druhů zvířat vyskytujících se v Jižní Americe v provincii La Pampa v centrální Argentině, podle níž dostala nová voliéra své jméno. Většina druhů je zde chována v párech či chovných skupinách, takže není překvapením, že se zde někteří obyvatelé už začali rozmnožovat. Z ptáků už druhým rokem vyvedly mláďata ostralky žlutozobé. Malá kachňata hned po vylíhnutí opouštějí hnízdo, jsou porostlá prachovým peřím a v doprovodu rodičů jsou nejčastěji k vidění na hladině jezírka. Podruhé zahnízdil také jeden z párů ibisů šedokřídlých. V loňském roce vyvedl úspěšně jedno mládě, letos zatím ještě sedí na snůšce, ale chovatelé doufají, že i letošní hnízdění bude úspěšné. Poprvé ve voliéře zahnízdil pár kardinálovců zelených. Tito nejvzácnější obyvatelé voliéry si hnízdo postavili v části, která není pro návštěvníky přístupná. Dne 11. května se vylíhla čtyři mláďata, která jsou holá a slepá a několik týdnů zcela závislá na péči rodičů. Pravidelně se zde rozmnožují i jediní zástupci savců – morčata divoká.

Kardinálovec zelený (Gubernatrix cristata) byl rozšířen v suchých travnatých a křovinatých porostech a otevřených lesích v Argentině, Uruguayi, jižní Brazílii a na jihu Paraguaye. Zdržuje se většinou v párech nebo menších skupinkách. Do hnízda v houštinách snáší samice v listopadu 3–5 vajec, na kterých sedí asi 15 dní. V současné době je velikost divoké populace odhadována na pouhých 1000–2000 dospělých jedinců a v Červeném seznamu je řazen do kategorie ohrožený druh (Endangered). Zoo Ostrava je od roku 2020 zapojena do ochrany kardinálovců zelených i v jejich domovině (in situ) – společně se svými návštěvníky podporuje aktivity nadace Fundación Temaikèn na záchranu tohoto pěvce, a to prostřednictvím programu Tři koruny ze vstupu.

Ostralka žlutozobá (Anas georgica spinicauda) je štíhlá plovavá kachna. Typická jsou pro ni prodloužená ocasní pera. Ostralka žlutozobá má žlutý zobák s černým pruhem uprostřed. Žije v mokřadech od horských jezer po nížinné řeky a jezera i v pobřežních vodách. Jsou popsány tři poddruhy. U nás chovaný poddruh je nejrozšířenější (vyskytuje se v jižní Kolumbii, Peru, Brazílii, Bolívii, Chile, Argentině, Paraguayi, Uruguayi a na Falklandských ostrovech), další obývá pouze Jižní Georgii a třetí, který se vyskytoval ve střední Kolumbii, se považuje za vyhubený od 50. let 20. století.

Ibis šedokřídlý (Theristicus melanopis) obývá otevřené krajiny jako jsou louky, pastviny a pole, ale také bažinatá údolí a pahorkovitá vřesoviště podél jezerních a říčních okrajů. Vyskytuje se v jižní Argentině, jižním a středním Chile a západním Peru. Jižní populace z Chile a Argentiny během zimního období migrují do pamp v severní Argentině, populace v Peru je stálá. Nejčastěji tvoří hejna čítající 3-12 ptáků, ale hnízdí v koloniích o 10-50 párech. Ke stavbě hnízda páry používají suché větve, trávu a rákosí. Živí se hmyzem, červy, žábami a hlodavci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…