Zoo Ostrava: Sedm mláďat u hulmanů

15.04.2019 20:45

Skupina hulmanů posvátných v ostravské zoologické zahradě se v posledních měsících poměrně významně rozrostla. Od loňského prosince se v ní narodilo sedm mláďat a další samice by ještě měly rodit.

Zoo Ostrava: Sedm mláďat u hulmanů
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Aktuálně čítá 19 členů, čímž se stala největší chovnou skupinou těchto primátů nejen v Evropě, ale i ve světě (mimo Indii). Jak to, že se narodilo tolik mláďat v tak krátkém čase?

Ostravská skupina hulmanů posvátných obývá moderní chovatelsko-expoziční komplex Čitván od roku 2010. Asi hektarový přírodní výběh sdílejí tyto středně velké opice společně s párem medvědů ušatých. Velký prostor podněcuje u zvířat přirozené chování a zajišťuje tak jejich větší pohodu. Do početné skupiny sociálně žijících primátů se chovatelé snaží zasahovat jen minimálně, aby mezi zvířaty přirozené vazby a chování nenarušovali. A právě to je důležitý předpoklad i pro úspěšné odchovy mláďat. Aktuálně vysoký počet narozených mláďat za poměrně krátký časový úsek je ale výsledkem i dalších aspektů – několik samiček, které se ve skupině narodily dříve, dosáhlo pohlavní dospělosti (cca ve čtyřech až pěti letech) a na jaře 2018 došlo k výměně chovného samce.

Výměna dominantního samce je ve skupině řady druhů primátů, ale například i kopytníků spojena s jevem zvaným infanticida, kdy nový samec ve skupině zabije, může zabít či zraní na matce závislá mláďata po svém předchůdci. Tím u samic, které o mláďata přišly, vybudí říji a může je napářit, čímž velice rychle zanechá ve skupině své (nové) geny. I spojování nového ostravského samce, kterého jsme jako šestiletého získali z německé zoo v Gelsenkirchenu, se neobešlo bez komplikací. Došlo k několika zraněním dvou dospívajících samic, ale nakonec se situace postupně stabilizovala.

První potomci nového samce se narodili už na konci loňského roku – 11. prosince 2018 dokonce dvojčata (samec a samička), což je u hulmanů docela rarita. Jejich matka už jednou dvojčata porodila, ale obě mláďata během dvou dnů po porodu uhynula. Tentokrát se zdá být vše v pořádku. Další mláďata se narodila 14. a 22. prosince 2018. V tomto roce pak 12. ledna, 27. února a 12. března. Celkem tedy sedm mláďat – čtyři samečci a tři samičky. O všechna mláďata vzorně pečují jejich matky včetně tří prvorodiček.

Aktuálně tedy sestává skupina hulmanů posvátných v Zoo Ostrava z jednoho chovného samce, jedenácti samic a sedmi mláďat – celkem 19 členů. Je tak největší chovnou skupinou tohoto druhu nejen v rámci zoologických zahrad sdružených v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA), ale i na světě (mimo Indii). Březí jsou ještě minimálně dvě další samice, takže číslo ještě není konečné.

Zoo Ostrava chová hulmany posvátné od roku 1980 a od té doby se zde podařilo odchovat 52 mláďat, z toho 24 na Čitvánu (včetně sedmi nejmladších).

Hulman posvátný (Semnopithecus entellus) má velmi rozmanitý areál rozšíření – tropický, subtropický i vysokohorský les, suché trnité křoviny, včetně lidských sídel. Žije v nadmořské výšce od 0 do 4000 m. Zvířata ze severních oblastí bývají větší a mají delší srst. Sdružují se do společných skupin vedených samcem, ve kterých však nevládne přísná hierarchie. Skupiny čítají obvykle 5–13, někdy až 130 zvířat. V hinduistických zemích je hulman ztělesněním Hanumana, boha s opičí tváří, a lidé mu prokazují úctu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…