Zoo Ostrava: Slovanští bohové připomínají naše předky

25.08.2019 7:37

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava bylo na Cestě vody umístěno několik dřevěných soch slovanských bohů. Mají být jakousi připomínkou toho, že naši předci zakládali osady a vesnice poblíž vodních toků. Ty sloužily lidem nejen k obživě, ale i jako důležité dopravní spojnice – hlavně pro směnný obchod.

Zoo Ostrava: Slovanští bohové připomínají naše předky
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Slovanští bohové a symboly s nimi spojené mají často různá vyobrazení a ztvárnění. Shodné jsou jen drobnosti jako např. jablko, roh hojnosti, zbraň apod. Pro Slovany nebylo přesné vyobrazení důležité. Důležitější byly schopnosti božstva, jejich um, síla a ochota podělit se o ně s těmi, kdo je uctívali.

S příchodem křesťanství nastal pozvolný odklon od slovanských kultů. O poznání déle se víra v ně držela na vesnicích a samotách. Ve městech se lidem věřícím ve slovanské bohy říkalo posměšně pohané (volně přeloženo jako „zastaralé“). Některé dodnes slavené svátky (respektive různé velikonoční zvyky nebo vynášení smrtky – Morany) pocházejí z dob, kdy převládala víra ve slovanská božstva.

Návštěvníci v zoo najdou Peruna, Živu, Svantovíta, Svaroga, Ladu a Kolovrata.

Tvůrcem dřevěných soch je řezbář z Ostravice, pan Luděk Vančura. Jako materiál použil jasanové a dubové dřevo, některé doplňkové prvky jsou vyrobeny ze smrku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…