Zoo Ostrava: Vzácné antilopy z Ostravy se stanou základem nového chovu v ruských zoo

03.01.2021 20:03

V polovině prosince dorazil do zoo v ruské Kazani vzácný náklad šesti vodušek abok z českých zoologických zahrad, který by měl položit základ nového chovu těchto velice ohrožených antilop v ruských zoo.

Zoo Ostrava: Vzácné antilopy z Ostravy se stanou základem nového chovu v ruských zoo
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Celou akci iniciovala Zoo Ostrava, která pro rozšíření chovu poskytla celkem čtyři samice. Ostravské samice doplnili dva samci pocházející z partnerských Zoo Jihlava a Zoo Praha, aby byl základ stáda vzájemně nepříbuzný.

I když je voduška abok jednou z nejvzácnějších antilop světa, její chov v zoologických zahradách je poměrně úspěšný. Nicméně možnosti evropských zoo jsou již naplněny. Navíc, jak ukazuje současná pandemie, populace vzácného druhu na jediném kontinentě může být velmi zranitelná. Proto je třeba hledat zoologické zahrady na jiných kontinentech a vybudovat tam nové záložní populace. „Díky dlouhodobé spolupráci Zoo Ostrava se Zoo Kazaň v Ruské federaci navrhla naše zoo umístit tento druh právě v Kazani jako základ budoucí populace v ruských zoo. V úzké spolupráci s koordinátorem evropského chovu (EEP) v Římě jsme vytipovali vhodné jedince a poslali do Ruska prvních šest vodušek abok,“ popisuje vědecký pracovník Zoo Ostrava Jan Pluháček. Přestože je Zoo Kazaň spolu s několika dalšími zoologickými zahradami v Rusku platným členem Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), není převoz kopytníků, tedy i antilop mezi Evropskou unií a okolními zeměmi jednoduchý kvůli přísným veterinárním opatřením na obou stranách. To je i důvodem, proč tento vzácný druh dosud v ruských zoo chyběl. Tak jako v případě všech ostatních vzácných zvířat směřujících do jiných zoologických zahrad, byly i vodušky přesunuty bezplatně.

Příprava transportu byla poměrně náročná, neboť Kazaň je od Ostravy vzdálená 2500 km. Přeprava vedla po silnici na letiště do Frankfurtu nad Mohanem, pak letecky do Moskvy a nakonec opět po silnici z Moskvy do Kazaně. Vše proběhlo dle plánu. Díky důkladné přípravě a dojednání celních a veterinárních formalit dorazila všechna zvířata do svého nového působiště v pořádku.

Voduška abok (Kobus megaceros) je nejvzácnější z pěti druhů afrických antilop vodušek. Vyskytuje se pouze na severu Jižního Súdánu a na západě Etiopie. Jsou známy pouze dvě větší populace v oblasti Machar-Gambela a v rezervaci Zeraf zahrnující bažiny na západním břehu Bílého Nilu. Celkový počet těchto antilop v přírodě nepřekračuje 5000 jedinců a jelikož se jedná o oblast zmítanou za posledních sto let téměř nepřetržitými konflikty, v nichž se uplatňují palné zbraně, je osud tohoto druhu velmi nejistý. Nebezpečí této oblasti je i důvodem, proč o životě a ekologii není z přírody jako o jediné vodušce vůbec nic známo. Její chov v zoologických zahradách má tak důležitý význam nejen záchovný, ale i výzkumný. V současné době chová tento druh 40 zoo na světě v celkovém počtu 447 zvířat. Většinu z nich (271 jedinců) je možno spatřit v evropských zoo. Zoo Ostrava chová vodušku abok od roku 2016, současné stádo má devět jedinců a další porody se očekávají již na přelomu roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…