Zoo Plzeň: Mamba zelená v expozici

26.07.2019 7:34

4. výročí expozice Království jedu – nový klenot mamba zelená.

Zoo Plzeň: Mamba zelená v expozici
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Mamba zelená je jedovatý stromový zelený jihoafrický had. Obývá pás od Keni a Tanzanie po Jihoafrickou republiku. Je to vejcorodý druh. Je poměrně plachý, dosti rychlý a přizpůsobený lovu ptáků (dlouhé jedové zuby) a barva. V lidské péči se může dožít 20-25 let. Mamba zelená preferuje nížinné lesy, lesnatou vlhkou savanu, lužní a galeriové lesy. S oblibou se zdržuje i na čajových a kávových plantážích, či v ovocných sadech. Z jedu této mamby se vyrábí lék, který snižuje krevní tlak, omezuje nadměrný růst pojivové tkáně v srdci a napomáhá činnosti ledvin.

Čtyřletý pár v plzeňské zoo pochází ze soukromého chovu, dosud žil v zákulisí a oba hadi byli odděleni. Jejich předkové mají původ v Tanzanii. Nyní jsou premiérově v expozici v sousedství příbuzné mamby černé. Samec měří dle sdělení ošetřovatele Jana Dohnala kolem 2 metrů a jeho zelená má namodralý nádech, samice má přibližně 1,5 metrů a je mírně nažloutlá. V lidské péči jde o druh náročný na bezpečnost chovu a zkušenost chovatele. Jsou krmeni zejména myšmi. Oba druhy mamby chovala plzeňská zoo již na přelomu 60. a 70. let i v expozici Akva Tera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…