Zoo Plzeň: Přijel nový samec hrošíka liberijského

29.10.2018 18:50

V pátek 26.10. 2018 dorazil krátce před polednem nový hrošík liberijský Hugo z rodné zoo Bristol, kde se narodil 20.8.2016. Až dospěje, stane se partnerem pro naše dvě samice Monicu (20) a Pompe (27) na doporučení od koordinátorky EEP (Evropského záchranného programu).

Zoo Plzeň: Přijel nový samec hrošíka liberijského
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Plzeňská zoo chová hrošíky od roku 2010, jako jedna ze 4 tuzemských zoo v současnosti. Venkovní expozice jim umožňuje plavat velkou vodní nádrží i pást se na ostrově opic gueréz angolských. Tento africký pralesní savec byl objeven až počátkem 20. století, do té doby byl znám jen z fosilních pozůstatků z pravěku. Hrošík je spíše samotářek a proto žijí dospělí jedinci v zoo odděleně. Velký příbuzný – hroch obojživelný – dosud nikdy nebyl v plzeňské zoo chován.

Zatím první a zároveň jediný hrošík liberijský narozený v Zoo Plzeň (22.11. 2014) odjel v noci z 28.-29. srpna 2018 do nového domova v Loro Parque na ostrově Tenerife. Po téměř roční přípravě se dlouhý transport podařil bez problémů a téměř čtyřletá Adéla dorazila po několikahodinovém letu bezpečně na Tenerife. Tam na ní čekal úplně nově postavený pavilon s krásným venkovním bazénem a spoustou zeleně kolem. Spolu s Adélou dlouhou cestu z Frankfurtského letiště absolvovala i o rok mladší samička Malela z Tierparku Chemnitz, která bude obývat sousední výběh.

Po dlouhodobých zdravotních problémech jsme se museli v srpnu 2018 rozhodnout k utracení samce hrošíka, třiatřicetiletého Leipiho, otce Adély. Leipi dlouhodobě ztrácel na váze, v posledních několika letech prodělal několik infekcí zažívacího traktu a během letošní zimy měl závažnější problémy, z kterých se úplně nezotavil. Při vyšetření bylo zjištěno selhání ledvin a na žaludku byl při pitvě nalezen nádor. Hugo jej na doporučení koordinátorky v budoucnu nahradí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …