Zoo Plzeň: Vnitřní pavilony jsou otevřeny bez omezení, poprvé vyjede zoo vláček

04.06.2021 17:05

Od prvního červnového týdne otevřela Zoologická a botanická zahrada města Plzně i vnitřní pavilony, a to v souladu s vládními podmínkami. Akva Tera je též pro návštěvníky otevřena. Od soboty 5. června se mohou návštěvníci vydat do zahrady také zoo vláčkem. Zoo přivítala nového obyvatele – mládě kočkodana Brazzova.

Zoo Plzeň: Vnitřní pavilony jsou otevřeny bez omezení, poprvé vyjede zoo vláček
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Vnitřní pavilony

Ve vnitřních pavilonech může být přítomna jedna osoba na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, která je přístupná veřejnosti, a návštěvníci jsou povinni udržovat rozestupy alespoň dva metry, nejde-li o osoby ze společné domácnosti. „Při zachování těchto podmínek se poprvé od prosince mohou návštěvníci naší zoo podívat na obyvatele vnitřních prostor – zejména plazy, malé ptáky a savce. Kapacita areálu je bez omezení, vstupenky je možno koupit na místě. Pro návštěvu zoo není nutný test na onemocnění covid-19. Zatím se nekonají komentovaná krmení, sokolnické ukázky a akce. Do všech vnitřních prostor je třeba nosit ochranu obličeje, rovněž je ji nutno použít pokaždé v případě, pokud nejde dodržet odstup větší než dva metry. Gastro provozy jsou v provozu. Děkujeme za respekt ke zvířatům i lidem a dodržování všech nařízení i návštěvního řádu,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Akva Tera

Akva Tera vítá návštěvníky již od 24. května. „Předělali jsme expozice a částečně jsme obměnili osádku. V naleštěných a nově osázených teráriích se na návštěvníky těší nejen staří známí živočichové, ale i několik doposud nevystavených druhů. V teráriích za kasou je například nově vystavené loňské mládě užovky Elaphe climacophora, dále odchov chameleonů jemenských či anolisů vousatých. Změna se udála i v teráriu s varanem či ve stojanu s bezobratlými,“ zve na návštěvu Martin Vobruba.

Zoo vláček

V sobotu 5. června zahájí svůj provoz zoo vláček, a to ve své obvyklé trase, jízdním řádu i ceně 40 korun za osobu a je k zakoupení v zoo vláčku, je platná jen pro jeden směr. „Upozorňujeme, že se ruší průběžné nácestné zastávky Lochotínská a Na Jánské. Vláček jede v trase náměstí Republiky – Rooseveltova – Rooseveltův most – Lochotínská – zoo a zpět po stejné trase,“ vysvětlil Martin Vobruba. Zastávka náměstí Republiky se nachází na východní straně naproti Dřevěné ulici.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18891 lidí

Jízdní řád:
Odjezdy z náměstí Republiky v 10:00, 11:00, 12:00, 12:50, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00 a 18:00
Odjezdy od zoo v 10:40, 11:40, 12:40, 13:40, 14:40, 15:40, 16:40, 17:40 a 18:40

Provozní doba:
červen, září: víkendy a svátky
červenec, srpen: denně

Mládě kočkodana Brazzova

Kočkodan Brazzův má další mládě. V Zoo Plzeň je tento druh chován již od roku 1981, stejně jako makak lví. První pár se jmenoval Ťulda a Mamka. Tento druh kočkodana je monogamní, žije tedy v párech s odrůstajícími mláďaty, bez přítomnosti více dospělých nepříbuzných samic či samců. Obývá africký deštný les. V Evropě jej chová kolem 60 zoo, v nejbližším okolí Plzně Zoo Ústí nad Labem a Bratislava, se kterými historicky došlo k výměnám chovaných jedinců. Pro tyto primáty je veden Evropský záchranný program (EEP).

Současný chovný pár tvoří samec z Francie (*21. 5. 1998 Zoo Saint-Martin de la Plaine) a samice z vlastního odchovu Zoo Plzeň (*5. 5. 2005). Měli již několik mláďat. Nejmladší přišlo na svět 27. 3. 2021. Jeho pohlaví zatím není chovatelům známé. V rodině jsou nyní ještě dva starší sourozenci. Mláďata mají oproti dospělým světlejší, olivově zelenou srst a méně výrazné oranžové a bílé skvrny srsti na hlavě a obličeji. Ty slouží v šeru pralesa ke komunikaci a teritoriálnímu chování bez použití zvuku, který by mohlo slyšet nežádoucí ucho predátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…