Zoo Plzeň odchovala dvě mláďata vzácné aljašské ovce

28.07.2019 17:33

Další dvě mláďata vysokohorské aljašské ovce, pojmenované Barča a Julča, se narodila v květnu a červnu v plzeňské zoo. Nyní jsou k vidění v severoamerické části expozice.

Zoo Plzeň odchovala dvě mláďata vzácné aljašské ovce
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

V Evropě mají aljašské ovce kromě Plzně jen německé zoologické zahrady v Lipsku a Krefeldu a zoo v estonském Tallinu. V plzeňské zoo žijí už od roku 2004. Za posledních deset let se zde narodilo deset mláďat, ale ne všechna se podařilo odchovat.

Aljašské ovce podle kurátorky chovu kopytníků Miroslavy Palacké jsou podobné spíš muflonům, jen mají čistě bílou hustou srst. Mláďata jsou až do zhruba čtyř měsíců věku plně závislá na svých matkách. V plzeňské zoo musí být samec, pětiletý Tonda, chován kvůli bezpečí jehňat odděleně.

(foto - Zoo Plzeň)

Dřív byly tyto ovce na vysokohorských svazích arktických a subarktických oblastí severní Ameriky relativně běžným druhem. Dnes se jejich populace začíná ztenčovat nezřízeným lovem. Podobně jako například mufloni mají totiž i samci aljašských ovcí velké zahnuté rohy, které jsou pro mnohé lovce ceněnou trofejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…