Zoo Ústí nad Labem: Běžci se u nás nadřeli jako koně

05.09.2023 19:02 | Tisková zpráva

Víkend byl v ústecké zoo ve znamení pohybu, zábavy a také dobrých skutků! V sobotu 26. srpna se totiž uskutečnil historicky 1. benefiční běh areálem ústecké zoologické zahrady „Proběhni si zoo“. Běh byl určen pro profesionální i rekreační běžce v dospělé a dětské kategorii. Všichni účastníci podpořili nejen zoo, ale hlavně pastevní rezervaci Milovice, spravovanou Českou krajinou o.p.s., za což jim patří velké díky.

Zoo Ústí nad Labem: Běžci se u nás nadřeli jako koně
Foto: zoousti.cz
Popisek: Zoo Ústí nad Labem

Organizátoři z ústecké zoo pro běžce v hlavním závodě pro dospělé připravili velmi náročnou trasu. Běžci museli na pětikilometrové trati zvládnout přírodní terén Mariánské skály a hlavně obtížný svažitý terén areálu zoologické zahrady, který má převýšení téměř 100 metrů. V půl desáté se po společné rozcvičce postavily na start na čtyři desítky mužů a žen v dospělé kategorii. Nejrychlejším běžcem a absolutním vítězem hlavního závodu se stal Petr Zuda s časem 18:30 minut, vítězství v kategorii žen vybojovala Zuzana Kotěšovcová s časem 23:01 minut. Na start dětského závodu na 600 metrů, jehož trasa vedla symbolicky kolem výběhu koní Převalského, ale také do náročného stoupání u pavilonu Asijský prales, se vydalo 52 dětí ve věku 3–15 let. Kategorii nejmenších závodníků (3–5 let) vyhrála Viktorie Kiebelová, kategorii starších (6–9 let) zvládla nejrychleji Tereza Trapková a juniorskou kategorii (10–15 let) zaběhl nejrychleji Josef Svoboda.

Pro všechny běžce byl tento netradiční a náročný benefiční běh opravdovou výzvou, kterou zvládli na výbornou, a hlavně v pořádku doběhli do cíle. Za podané výkony si všichni zaslouží obrovský obdiv. Výtěžek z tohoto benefičního běhu putuje do pastevní rezervace Milovice, kterou spravuje Česká krajina o. p. s. Jedná se o lokalitu, kde koně pomohli obnovit luční biotopy, čímž umožnili návrat řady vzácných druhů rostlin a živočichů. Funkci tzv. velkých spásačů zde kromě zubrů a praturů zajišťují exmoorští koně, což je plemeno nejpodobnější původním divokým koním Evropy. „Volba tohoto projektu nebyla náhodná. Má přímou vazbu na nově chovaný druh v ústecké zoo, koně Převalského, což je poslední divoký druh koně na světě, jenž přežil do současnosti,“ upřesňuje volbu podporovaného projektu vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková.

„Každý chovaný druh v zoo je jakýmsi ambasadorem osudů zvířat ve volné přírodě a na to bychom rádi do budoucna upozorňovali. Naším cílem je udělat z benefičních běhů tradici a díky druhům chovaným v lidské péči podporovat naše ochranářské projekty ve volné přírodě, a tím i ochranu světové biodiverzity v místech jejich přirozeného výskytu,“ vysvětlila ředitelka ústecké zoo Ilona Pšenková, která předala jednomu ze zakladatelů rezervace, Miloslavu Jirků, symbolický šek na 15 tisíc korun. „Udržovat tyto pastviny a péči o zvířata není jednoduché, je to vlastně taky takový běh na dlouhou trať a já jsem velmi potěšen, že výtěžek z prvního benefičního běhu areálem ústecké zoo míří právě k nám,“ poděkoval s nadšením Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR. Výtěžek poputuje do Milovic prostřednictvím Ústecké komunitní nadace, se kterou ústecká zoo nedávno uzavřela spolupráci.   

„Běh v zoo byl naprosto perfektně organizačně zmáknutý! Výborná zážitková trať, kde bylo stále na co koukat, průběh areálem zoo neměl konkurenci, všichni si ho užili. Děti byly nadšené z dětské trasy a ty účastnické medaile jsou krásnou vzpomínkou na originální závod.“ hodnotí běh vítězka kategorie žen Zuzana Kotěšovcová, která má s organizováním a propagací běhů velké zkušenosti.“

„Běh se i navzdory rannímu dešti vydařil, chladnější dopoledne vlastně bylo po předchozích vedrech k běžcům milosrdné. Atmosféra byla úžasná. Jsem potěšena, že zahrada pořádá takovéto akce, které návštěvníky se zoo ještě více sbližují. Město bude zahradu i v dalších aktivitách nadále podporovat,“ přislíbila radní pro zoologickou zahradu Eva Nováková. 

První ročník benefičního závodu „Proběhni si zoo“ se opravdu vydařil. Závodníkům děkujeme za účast a skvělé výkony, návštěvníkům za příjemnou atmosféru a všem, kteří přišli, za podporu. Těšíme se na další „dobroběh“ zase za rok!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…