Zoo Ústí nad Labem: Připravujeme projekt pavilonu pro nové orangutany

10.08.2020 15:13

Orangutany bornejské chováme již od roku 1989. Pár těchto lidoopů přicestoval kvůli natáčení filmu Marie Poledňákové Dva lidi v zoo. Po příjezdu byli oba vyhublí a v dosti zuboženém stavu, což napovídalo, že s jejich původem není něco v pořádku.

Zoo Ústí nad Labem: Připravujeme projekt pavilonu pro nové orangutany
Foto: zoousti.cz
Popisek: Zoo Ústí nad Labem

Po kontrole přiložených materiálů se ukázalo, že zoologická zahrada, odkud měli pocházet, neexistuje. S největší pravděpodobností se tak jednalo o divoké orangutany odlovené pro nelegální obchod se zvířaty. Po veterinárních prohlídkách a následné péči dostali oba jedinci jména Ňuňák a Ňuninka. Ve filmu si díky jejich rozdílnému zevnějšku zahrál nakonec pouze Ňuňák a po skončení natáčení již zůstali deponováni v naší zoo.

Za jejich společné soužití se jim podařilo zplodit celkem pět mláďat. První byla v 1998 samička Raja, která bohužel v jednom roce života uhynula. Po ní se narodil v roce 2000 samec Ámos, který dostal Ňuňákovo filmové jméno. Ten odcestoval do Zoo Apeldoorn v roce 2008, kde se již několikrát sám stal otcem. Dalším mládětem byl v roce 2007 samec Budi, který našel domov v zoologické zahradě v Kolíně nad Rýnem, kde i on zplodil potomky. Následovala samice Cantik, která je dodnes chována spolu se svou matkou. Posledním mládětem byla samička narozená v roce 2016, avšak po dvou měsících života uhynula. Všechna jejich odchovaná mláďata mají díky svému původu velkou cenu v dalších evropských chovech.

Poslední léta u nás chovu orangutanů nepřála, u samce Ňuňáka musela být v listopadu 2017 provedena eutanázie kvůli vážnému plicnímu onemocnění, a tak zde zůstala pouze samice Ňuninka spolu se svou dcerou Cantik. Také pavilon orangutanů je již z dnešních měřítek nevyhovující a pro další chov nevhodný. Ňuňinka má ve svých třiceti letech stále vysokou pravděpodobnost rozmnožování. Pro samičku Cantik, jež právě dospívá, je ideální čas seznámit se s budoucím partnerem. Proto nám bylo koordinátorem chovu doporučeno přesunout obě samice do vhodného chovného zařízení. Konkrétně se jedná o novozélandskou Zoo Auckland. Přestože nás odchod těchto zvířat mrzí, jsme rádi, že se obě samice znovu zapojí do chovu.

V současné době vzniká projektová dokumentace pro nový pavilon primátů v horní části zoo. Jeho realizace bude časově odpovídat rozsahu stavby a po dokončení k nám budou přesunuti orangutani noví. Konkrétně by se mělo jednat o pár dospělých jedinců, samce jménem Sungay ze zoo v Madridu a sedmiletou samičku jménem Daya ze Zoo Rhenen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…