Zoo Zlín otevřela novou expozici Kerala, návštěvníky zavede do Indie

18.09.2023 22:02 | Tisková zpráva

V sobotu 9. září zlínská zoo otevřela další novinku letošního roku, expozici Kerala. Vznikla proměnou původní asijské voliéry a rozšířením výběhu medvědů pyskatých. Zahrada ji pojmenovala podle svazového státu v jižní Indii, který patří mezi přírodní perly Indie a celého Orientu. Pro návštěvníky ji v sobotu v 11.00 hod. slavnostně otevřeli velvyslanec Indické republiky J.E. p. Hemant Harishchandra Kotalwar, primátor města Zlína Jiří Korec a ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Zoo Zlín otevřela novou expozici Kerala, návštěvníky zavede do Indie
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Zlín.

Novou Keralu návštěvnici objeví v asijské oblasti zoo. „Pro zvířata jsme zde připravili nadstandartní chovatelské podmínky a maximální prostor, pro návštěvníky jsme pak nachystali opravdu výjimečné pojetí celé expozice. Chceme lidem dopřát pocit, že vstoupili do indického chrámu a z bezprostřední blízkosti pozorují místní zvířata. Sochy boha Ganéši, chrliče v podobě draků, vyřezávané mohutné vstupní dveře, obložení z přírodního lateritu, indická hudba, vonné tyčinky, to vše nám pomáhá vytvořit autentický zážitek. Věříme, že zlínská Kerala se zařadí mezi oblíbené a vyhledávané expozice a možná bude inspirovat i k návštěvě té indické," přiblížil expozici ředitel zoo Roman Horský. J.E. velvyslanec Indie p. Kotalwar poděkoval za pozvání a uvedl, že velmi rád do zlínské zoo opětovně zavítal. „Blahopřeji panu řediteli a celému jeho týmu k tak nádherné expozici. Je opravdu jedinečná. Před sto lety zlínský podnikal Tomáš Baťa začal podnikat v Indii, na jeho počest bylo pojmenováno i město v západním Bengálsku na východním pobřeží Indie. Keralu vnímám jako pokračování tohoto odkazu a také spolupráce mezi Indií a Zlínem, moc bych si přál, aby se dále rozvíjela. Do indické Keraly každoročně zavítá více jak milion návštěvníků, přeji zlínské zoo, aby stejný počet jednou zamířil i do tohoto nádherného areálu," pronesl J.E. velvyslanec. Také primátor Jiří Korec vyzdvihnul pojetí celé Keraly, zmínil i ekonomickou úspěšnost zoo. „Díky skvělému nasazení pana ředitele Horského a celého jeho týmu máme ve Zlíně nejsoběstačnější zoologickou zahradu České republiky,“ ocenil primátor Korec.

V Kerale návštěvníci v rozhlehlé voliéře, která na délku měří 40 a na šířku 25 metů, uvidí zástupce mokřadních druhů asijských ptáků, např. vzácně chované marabu indomalajské, nesyty bílé a nesyty indomalajské, pelikány skrvnozobé nebo pižmovky bělokřídlé. Pro medvědy pyskaté zde vznikl odpočinkový brloh, který je propojen se stávajícím výběhem a který umožní uvidět medvědy i během zimního období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…