dTest: Arabské gumy se nemusíte bát

23.08.2018 12:41

Arabská guma, běžně používaná jako potravinové aditivum a známá jako „éčko“ E414, nemá nežádoucí účinky na zdraví člověka. S těmito závěry přišel Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA.

dTest: Arabské gumy se nemusíte bát
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Arabská guma se používá k zahušťování potravin, ale také v kosmetice, při výrobě lepidel či barev. Je to pryskyřice z některých druhů akácií, přírodní polysacharid, povolený k používání jako aditivum v potravinářství pod číslem E414. Arabská guma je úplně rozpustná ve vodě, používá se v těstech, žvýkačkách i bonbonech. Dodává pružnost, zjemňuje tukové složky, zpomaluje krystalizaci cukru. Zvyšuje perlivost nápojů, pomáhá k udržení kvality lahvových vín. V dietních potravinách má být zdrojem vlákniny.

Při její přehnané konzumaci dochází u některých osob k nadýmání, ale žádné jiné vedlejší účinky zaznamenány nebyly, poznamenává španělská organizace spotřebitelů a uživatelů OCU.

Dalšími zahušťujícími a želírovacími látkami jsou v potravinářském průmyslu xanthan, karubin, guarová guma, agar, pektin, karagenan a škrob. Některé najdete v hotových omáčkách, v hotových jídlech, ve zmrzlině, v masných výrobcích atd. Mají jednu velkou výhodu – ovlivňují konzistenci produktů, ale nemění jejich chuť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: Letecké muzeum Kbely zahájilo v sobotu už 56. sezonu

16:08 Ministerstvo obrany: Letecké muzeum Kbely zahájilo v sobotu už 56. sezonu

Zástupy návštěvníků přilákalo zahájení 56. sezony v Leteckém muzeu Kbely. Několik desítek jich čekal…