dTest: Dětské vlhčené ubrousky mohou způsobit potravinové alergie

30.04.2018 12:31

Mnoho rodičů si nedokáže představit péči o dítě bez vlhčených ubrousků. Chemické látky, používané v některých z nich, však mohou zvýšit riziko vzniku potravinové alergie u dítěte, upozorňuje britská spotřebitelská organizace Which?

dTest: Dětské vlhčené ubrousky mohou způsobit potravinové alergie
Foto: dTest
Popisek: dTest

Mýdlová složka ubrousků obsahuje sodiumlaurylsulfát, který ulpívá na kůži a narušuje přirozenou ochranu, kterou zajišťuje její vrchní vrstva. Alergeny se pak s prachem snáze dostanou do organizmu. To jsou závěry výzkumu NorthWestern Univerzity v Illinois, USA. V dětských ubrouscích velkých britských značek sodiumlaurylsulfát není. Kdo z nás však zná složení těch, které doma má?

Dětské vlhčené ubrousky obsahují konzervanty bránící růstu plísní a bakterií. Některé z těchto látek jsou nebezpečnější než jiné. K nejčastěji používaným patří phenoxyethanol, který je spojován se vznikem ekzému a respiračními problémy. V Evropské unii je však používán jen v regulované bezpečné koncentraci.

S vůní nebo bez ní?

Mnohé značky nabízejí i aromatizovanou variantu výrobků, což automaticky znamená další zbytečné chemikálie. V jejich složení často najdete jen slovo parfum, za kterým se skrývá směs různých chemických látek – výrobce má na výběr mezi zhruba 2 000 vonícími chemikáliemi. Ty se však používají i v některých nearomatizovaných vlhčených ubrouscích. Aromatizující chemické látky totiž mohou fungovat i jako konzervanty, ve složení pak nejsou označeny slovem parfum.

Mnohé ubrousky jsou propagovány jako vhodné k použití od narození. Nicméně kůže novorozeněte je obzvláště citlivá a rodiče by měli volit jednodušší řešení bez chemikálií. Vhodnou možností je vata namočená ve vodě nebo jemná morká žínka.

Jak si vybrat?

Nabídka dětských vlhčených ubrousků je veliká, a proto může být těžké si vybrat, když chceme pro své dítě to nejlepší. Velké značky i privátní značky obchodních řetězců na zákazníky cílí mnoha lákavými slogany. Důležité je číst složení – čím kratší je, tím lépe. Narazíte totiž na osmnáctisložkové, ale i na dvousložkové. Jen dva z 12 produktů, které kolegové z Which? zkontrolovali, obsahovaly méně než 10 ingrediencí.

Ubrousky s jednodušším složením mohou být sice dražší, ale reálná cena se odvíjí od toho, kolik jich spotřebujete. Chcete-li se skutečně a důsledně vyhnout potenciálním problémům, a přitom se vlhčených ubrousků při péči o své dítě nechcete zcela vzdát, alespoň omezte jejich používání a při každé vhodné příležitosti volte omývání vodou.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…