dTest: Elektromobily 'žerou' víc, než výrobci uvádějí

21.10.2018 13:55

Renomovaný německý autoklub ADAC, s nímž spolupracujeme na testech autosedaček a pneumatik, si posvítil na spotřebu automobilů na elektrický pohon. Zjistil, že deklarovaná spotřeba neodpovídá realitě a může se lišit i o desítky procent. Značné rozdíly byly naměřeny i mezi jednotlivými modely.

dTest: Elektromobily 'žerou' víc, než výrobci uvádějí
Foto: dTest
Popisek: dTest

Elektrických aut je na trhu již pěkná řádka a málokterá automobilka rozporuje, že právě elektřina představuje pohon budoucnosti. Řidiči však na rozdíl od klasických benzinových a dieselových vozů v případě elektromobilů nemají tak dobře zažito, kolik elektřiny vlastně spotřebují a potažmo jak ekologická a ekonomická jízda v elektrovoze vlastně je.

Autoklub ADAC podrobil 11 populárních elektromobilů náročnému ecotestu (původní zprávu si můžete přečíst zde), který cílí na realistické měření spotřeby všech typů vozidel. V případě elektrických aut se zaměřil na reálnou spotřebu v kilowatthodinách na sto ujetých kilometrů a na vzdálenost, jakou můžete na jedno nabití urazit.

Dalo se očekávat, že větší a těžší automobily budou mít také větší spotřebu. Takto velké rozdíly však odborníci v ADACu přesto neočekávali. Rozdíly oproti deklarované spotřebě mohou být způsobeny dvojím způsobem - rozdílnou účinností motoru oproti tomu, co výrobce uvádí, a také ztrátám energie při samotném nabíjení - ne všechna elektřina, kterou vůz napojíme, ve skutečnosti "doteče" až do baterie. Je to podobné, jako byste při tankování benzinu nechali vytéct několik litrů přímo na zem.

Známé automobily Tesla se tedy v testu řadily k těm nejméně úsporným, vzhledem k velké kapacitě baterie však tento značný handicap kompenzuje delším dojezdem. ADAC si ve své zprávě posteskl nad tím, že korejské automobilky do svých vozů neinstalují větší akumulátory. Vzhledem k ekonomickému provozu by to z jejich vozů činilo zajímavou alternativu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…