dTest: Fosfáty vs. vinný kámen. S jakým kypřicím práškem vykouzlíte nadýchaného velikonočního beránka?

01.04.2021 16:57 | Zprávy

Ani v době pandemie řada z nás nezapomíná na přípravu tradičních velikonočních pochoutek. Ať už se chystáte na beránka, nebo obyčejnou bábovku, nenechte si ujít aktuální test kypřicích prášků. Do laboratoře jich dTest poslal celkem dvacet, z toho dvanáct s fosforečnany a sodou a osm v kombinaci sody a vinného kamene. Výsledky testování nenápadných a při pečení nepostradatelných pomocníků byly patrné.

dTest: Fosfáty vs. vinný kámen. S jakým kypřicím práškem vykouzlíte nadýchaného velikonočního beránka?
Foto: dTest
Popisek: dTest

Na všechny prášky čekala série pekařských a chemických zkoušek. Stěžejní praktickou zkoušku představovalo pečení bábovek z třeného těsta podle totožného receptu, pouze s různými dávkami kypřicího prášku. Ty laboratoř odměřovala podle návodů uvedených na obalech. Poté se měřil objem těsta před upečením a po něm.

„V této části testu dosáhly více než 40procentního nárůstu objemu těsta jen tři kypřicí prášky, které si odnesly velmi dobré a dobré hodnocení. Zbytek testovaných vzorků odešel s uspokojivými či dostatečnými známkami," popisuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Nejnižší nárůst objemu dTest zaznamenal u bábovky upečené s pomocí přípravku Labeta Kypřicí prášek do pečiva bez lepku.

Druhou část známky za bábovku představují výsledky senzorického posouzení kůrky a konzistence střídky. Ty dopadly, ve srovnání s měřením objemu, mnohem lépe. Za ideál se považovala stejnoměrně propečená a vybarvená bábovka s rovnoměrně pórovitou strukturou na řezu. S nejhorší dostatečnou známkou za upečení bábovky odešel z testu Dr. Oetker Kypřicí prášek s vinným kamenem, který nepřesvědčil ani nárůstem objemu, ani propečením.

Další část testu se zaměřila na přípravu čokoládových sušenek. I zde šlo o nabytí objemu, ale také o vzhled a konzistenci hotových výrobků. Také zde laboratoř použila stejný recept a odlišné dávky kypřicího prášku dle pokynů výrobce.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Zdravé školní jídelny a kvalitní výživa od útlého věku

Jsem jedině pro, ale uvědomujete si, že právě zdravou stranu si čím dál víc lidí nemůže dovolit? Vždyť už teď řada rodičů nemá ani peníze na školní obědy, a jestli by byli kvalitnější, což jsem pro, asi by byli i dražší, a tím pádem na ně nebude mít ještě víc lidí. Nebo máte snad řešení? Jaké?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Objev vzácného šáchoru Micheliova v Železných horách

19:11 AOPK ČR: Objev vzácného šáchoru Micheliova v Železných horách

Ve Slavické oboře na dně Starého rybníka v chráněné krajinné oblasti Železné hory našli botanici šác…