dTest: Je bramborový salát s majonézou bezpečný i po pěti dnech?

07.11.2017 13:23 | Zprávy

Bramborový salát s majonézou je štědrovečerní pokrm, který v některých domácnostech vydrží až do Silvestra. Typické chování českých spotřebitelů simuloval dTest pokusem, kdy ponechal bramborové saláty pět dnů napospas jejich osudu, ovšem pod laboratorním dohledem. Kromě bujení mikroorganizmů ve vánočním salátu analyzoval spotřebitelský časopis dTest kupované majonézy jako takové, tedy jejich složení a kvalitu. Zaměřil se mj. na to, kolik žloutků studené omáčky obsahují. Na rozdíl od minulého testu před pěti lety se tentokrát žádný propadák nenašel.

dTest: Je bramborový salát s majonézou bezpečný i po pěti dnech?
Foto: dTest
Popisek: dTest

Nabídka majonéz na českých pultech je poměrně široká, podle vyhlášky musí majonézy obsahovat alespoň 2 % vaječných žloutků a 50 až 85 % tuku. Časopis dTest nakoupil 18 majonéz ve sklenicích a nechal v nich laboratorně ověřit obsah vajec, tuku a konzervačních látek. Kromě toho podrobil majonézy odborné ochutnávce a zkoumání údajů na obalu.

„Když jsme majonézy testovali před pěti lety naposledy, tři výrobky ze sedmnácti testovaných propadly kvůli nízkému obsahu žloutků. Náš letošní test majonéz žádné podobné skandální odhalení nepřinesl. Celkově dopadly majonézy dobře, horší známky jsme udělovali například za konzervanty a problematické označování,“ shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Do celkového hodnocení jsme zahrnuli například i suroviny uvedené na obalu, které v majonéze rozhodně být nemusejí – například škrob nebo konzervační látky. Obojí jsme našli u výrobků Česká cena a Norma/Cook!. U majonézy značky Vitana jsme narazili na konzervant kyselinu sorbovou, přestože se na jejím obalu uvádí, že žádné konzervační látky neobsahuje. Valná většina testovaných omáček je důkazem, že bez konzervantů se lze obejít.“

V senzorickém testu kladl dTest největší důraz na chuť. Chuť by slovy vyhlášky měla být nakyslá a bez cizích pachutí. To se soudě podle známek a komentářů hodnotících úplně nepodařilo majonézám Marks & Spencer, Penny, Česká chuť a Spak. Všem těmto výrobkům porotci vytýkali chuťové vady, přičemž nejhůř – s dostatečnou známkou – dopadla majonéza Marks & Spencer s poznámkami v protokolu „žluklá, rybí, kyselá chuť i vůně“. To může být v případě hodnocení tohoto britského výrobku způsobeno jinými chuťovými zvyklostmi českých jazýčků.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Proč řešit tituly?

Já bych řekl, že dnes má titul kde kdo a o ničem to nevypovídá, respektive o jeho odbornosti a schopnostech. Snad s výjimkou lékařů, tam bych asi nechtěl, aby mě ošetřoval někdo, kdo o tom nemá páru. Mimochodem dnes je není problém narazit na vysokoškoláka, ale co na lidi, co umí pracovat rukama. Tř...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Bobří soutěska v Českém středohoří je uzavřena

22:03 Lesy ČR: Bobří soutěska v Českém středohoří je uzavřena

Kvůli bezpečnosti a předcházení povodním jsou zpracovávány odumírající rizikové stromy kolem Bobřího…