dTest: Kebaby ani gyrosy se zakazovat nebudou

24.12.2017 16:23

Mediálním prostorem se mihla zpráva, že se na evropské úrovni jedná o škodlivosti döner kebabu, což vyústilo u neinformovaných v domněnku a u dezinformujících v tvrzení, že EU chce kebab zakázat. Není to pravda. Co se skutečně děje? Odpověď lze nalézt na webu Evropské organizace spotřebitelů BEUC.

dTest: Kebaby ani gyrosy se zakazovat nebudou
Foto: dTest
Popisek: dTest

Na hlasovacím programu Evropského parlamentu byly döner kebab a gyros v polovině letošního prosince. Příčinou jsou fosfáty a otázka, zda je do kebabu a gyrosu přidávat, či nikoliv. Fosfáty umožňují masu zadržet více vody a to i poté, co se polotovar rozmrazí. Je tak sice šťavnatější, ale i těžší, takže ve váhově stejné porci dostanete reálně méně masa. Fosfáty nemají příznivý vliv na lidské zdraví.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA se průběžně zabývá výzkumem fosfátových přísad v různých výrobcích a jejich bezpečnosti. Výsledky studie budou známy zhruba za rok. BEUC považoval za rozumnější s hlasováním o fosfátech počkat až do doby zveřejnění výsledků studie EFSA.

Evropská komise však doporučila unijnímu parlamentu o osudu kebabů rozhodnout již nyní. S rozdílem tří hlasů bylo rozhodnuto o povolení používání fosfátů v döner kebabu a gyrosu. BEUC proti tomuto kroku hlasitě protestuje. Zástupci spotřebitelů vyzývají členské státy, aby po výrobcích a prodejcích döneru a gyrosu důsledně vyžadovaly informování zákazníků o obsahu fosfátů v masu a aby zpřísnily své zákony o používání přísad do masa obecně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…