dTest: Kebaby ani gyrosy se zakazovat nebudou

24.12.2017 16:23

Mediálním prostorem se mihla zpráva, že se na evropské úrovni jedná o škodlivosti döner kebabu, což vyústilo u neinformovaných v domněnku a u dezinformujících v tvrzení, že EU chce kebab zakázat. Není to pravda. Co se skutečně děje? Odpověď lze nalézt na webu Evropské organizace spotřebitelů BEUC.

dTest: Kebaby ani gyrosy se zakazovat nebudou
Foto: dTest
Popisek: dTest

Na hlasovacím programu Evropského parlamentu byly döner kebab a gyros v polovině letošního prosince. Příčinou jsou fosfáty a otázka, zda je do kebabu a gyrosu přidávat, či nikoliv. Fosfáty umožňují masu zadržet více vody a to i poté, co se polotovar rozmrazí. Je tak sice šťavnatější, ale i těžší, takže ve váhově stejné porci dostanete reálně méně masa. Fosfáty nemají příznivý vliv na lidské zdraví.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA se průběžně zabývá výzkumem fosfátových přísad v různých výrobcích a jejich bezpečnosti. Výsledky studie budou známy zhruba za rok. BEUC považoval za rozumnější s hlasováním o fosfátech počkat až do doby zveřejnění výsledků studie EFSA.

Evropská komise však doporučila unijnímu parlamentu o osudu kebabů rozhodnout již nyní. S rozdílem tří hlasů bylo rozhodnuto o povolení používání fosfátů v döner kebabu a gyrosu. BEUC proti tomuto kroku hlasitě protestuje. Zástupci spotřebitelů vyzývají členské státy, aby po výrobcích a prodejcích döneru a gyrosu důsledně vyžadovaly informování zákazníků o obsahu fosfátů v masu a aby zpřísnily své zákony o používání přísad do masa obecně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Stížnosti na energošmejdy se množí, oběti loví i v restauracích

13:21 ERÚ: Stížnosti na energošmejdy se množí, oběti loví i v restauracích

S oživením energetického trhu roste také aktivita nepoctivých zprostředkovatelů. Na praktiky tzv. en…