dTest: Lidé jsou přenašeči prasečího moru

26.03.2018 21:17

Česká Státní veterinární správa zahájila informační kampaň proti africkému moru prasat cílenou na řidiče. Přirozené šíření této nemoci představuje dnes menší riziko než přenášení nákazy mezi regiony člověkem a jeho činností.

dTest: Lidé jsou přenašeči prasečího moru
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Státní veterinární správa se ve své kampani od minulého týdne zaměřila zejména na řidiče dálkové dopravy a přepravy. Její inspektoři začali po celé republice rozlepovat plakáty v šesti jazycích s informací o šíření nákazy potravinami za přispění člověka. Umisťují je zejména na dálničních odpočívadlech a čerpacích stanicích hlavních silničních tahů, ale i v blízkosti velkých skladů potravin živočišného původu a tam, kde se nakládají zvířata pro export. Náklady na kampaň se pohybují v řádu desítek tisíc korun. Inspirací se stala podobná iniciativa v sousedním Německu.

Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda je cílem kampaně zabránit vyhazování potenciálně kontaminovaných odpadků u silnic, protože nákazu lze přenášet i tepelně nezpracovanými masnými výrobky. Někdy k přenosu stačí volně pohozený zbytek svačiny. Nákaza nejspíše překonala vzdálenost přes 400 km z východu Polska nebo vzdálenějších východoevropských zemí k nám. Divoká prasata totiž v rámci přirozené migrace takovou dálku nepřekonají a vyšetřená zvířata v sousedních zemích nakažena nebyla.

Výskyt afrického moru prasat byl u nás potvrzen koncem června loňského roku na Zlínsku. Doposud byl virus objeven u 219 uhynulých nebo odlovených zvířat. Zatímco na začátku července 2017 zahrnovala zamořená oblast celý okres Zlín, nyní překračuje 40 % jeho plochy. Africký mor prasat postihuje jak prasata divoká, tak i domácí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…